Zdravje
54469 ogledov

Četrta faza? Pripravite se kar na šesto!

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Konec oktobra bi se predvidene faze novega semaforja ukrepov odvrtele bliskovito hitro, tudi zdaj ne gre bistveno počasneje.

Čeprav vlada uradno še ni sprejela novega semaforja ukrepov, je že uvedla nekatere predvidene ukrepe. Tako od ponedeljka velja, da skoraj nikamor več ne moreš brez pogoja PCT.

Sodeč po predlogu, o katerem je poročala STA, bodo faze odvisne od števila bolnikov na intenzivni negi, imeli pa bi šest oziroma sedem faz, v vsaki bi veljali drugačni ukrepi.

Je pa vprašanje, ali je smiselno imeti toliko faz, saj bi sodeč po podatkih iz lanskega oktobra in novembra v dobrem tednu iz tretje faze prišli v sedmo. Konec oktobra bi zdaj predvidena 4. faza trajala dva dneva, peta faza prav tako, šesta faza pa je trajala prve štiri dni novembra.

Trenutno kaže podobno, če ne še slabše

Zdaj imamo več kot milijon cepljenih z enim odmerkom in veliko število prebolelih, a hkrati štirikrat bolj kužno različico virusa kot novembra.

Kot kažejo trenutni podatki, je naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi še hitrejše kot oktobra. Takrat bi druga faza trajala 11 dni, zdaj pa le osem, od 27. avgusta do 3. septembra. Tretja faza bi takrat trajala 11 dni, zdaj pa bo po zadnjih napovedih IJS trajala 12 dni, saj naj bi 86 bolnikov na intenzivni negi presegli 16. septembra.

Marca, ko smo imeli že kar nekaj cepljenih in prebolelih, bi četrta faza trajala šest dni (oktobra dva), peta faza pa 15 dni (oktobra dva dneva).

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj v izjavi dejal, da še ni dokončno znano, koliko faz bomo imeli. Vlada naj bi o novem semaforju ukrepov odločala ta teden, prejšnji teden so obravnavo prekinili.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 16
  • bobubob 21:02 09.september 2021.

    Kim bi lahko prišel na obisk, morda bi se še česa naučil.

  • jate 17:10 09.september 2021.

    kako slabše? hmm...je mar cepivo v kurcu...alora je bilo lani boljše ko še ni bilo cepiva

  • rd2dmk2 08:49 09.september 2021.

    pred par dnevi je en dohtar na rtv slo izhavil da je delta čist eliminirala beto. ok krasno virusu se med sabo tepejo. je pa ta dohtar izjavu še eno zelo zanimivo izjavo.. delta se hitro širi, ampak NI NEVARNA, ...prikaži več medtem ko je beta bila HUD STRUP. no torej kaj čakamo, vsi se hitr okužit, pa bo mir.. Kacin naj igle in zverek posprav pod mizo in naj raje organizira okuževanje,predlagam tečaje tanga..al pa še boljš : tečak prve pomoči, umetno dihanje..

Sorodne novice