Slovenija
17907 ogledov

Dramatična napoved IJS o širjenju covida-19 v Sloveniji

Covid-19
1/4
Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni, so v zadnji analizi širjenja epidemije covida-19 zapisali na Inštitutu Jožef Stefan (IJS).

Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni, ki se bo v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal, poudarjajo na IJS.

Po kriterijih ECDC smo v rdeči fazi, v temno rdečo bomo predvidoma prešli sredi septembra. Glede na semafor ukrepov smo v tretji fazi, v četrto bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. 

Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, poudarjajo na IJS.  

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

Na IJS širitev virusa v populaciji opazujejo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,55 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 180. prebivalec.

Hitrost cepljenja je približno 15.000 prvih odmerkov na teden oziroma 0,7 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja pa je približno 14.000 okuženih na teden oziroma 0,65 odstotka prebivalstva na teden.

 | Avtor: IJS IJS

"V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb smo predpostavili, da je po 1. 9. 2021 (lokalno) reprodukcijsko število zrastlo na R=1,5 (ocena) in da imamo 30 dnevno potrjenih uvoženih okužb (ocena). Upoštevali smo vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah ter nove različice virusa," so zapisali na IJS.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo, da je 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 373: "Glede na kriterije ECDC smo v rdeči fazi. Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v temno rdečo fazo prešli sredi septembra. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Negotovosti ocenjenih datumov so velike."

Trenutno smo v tretji fazi semaforja ukrepov. Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v četrto fazo prešli sredi septembra.

"Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa," k odgovornemu ravnanju ljudi pozivajo na IJS.

Komentarjev 18
 • Avatar Leon
  Leon 06:57 09.september 2021.

  IJS je izgubil vso verodostojnost in zaupanje državljanov . Naj se preimenujejo v IJJ .

 • Avatar _lolekbolek
  _lolekbolek 06:22 09.september 2021.

  DRAMATIČNO, ŠOKANTNO, MEJNIŠKO, STRAH STRAH STRAH

 • srecko4 04:36 09.september 2021.

  Vsi skeptiki in kavč doktorji bog daj da zbolite samo za lažjo obliko že to je zadost,pa da nehate pisarit proti coviduin ceplenju.