Nas mora začeti skrbeti? Včeraj velikanski skok novih okužb!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Delež pozitivnih testov PCR že dolgo ni bil tako visok. Nazadnje je bil višji od deset odstotkov maja. Občutno višje je tudi število potrjenih primerov. Nazadnje je bilo več kot 180 primerov potrjenih v začetku junija.
Oglej si celoten članek

V ponedeljek je bilo s 1.773 testi PCR potrjenih 181 okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 10,2 odstotka, kar je skoraj 59 odstotkov več kot prejšnji teden. Nazadnje je bil delež pozitivnih testov PCR višji od 10 odstotkov 18. maja, ko je znašal 12,04 odstotka.

Sedemdnevno povprečje novih primerov je tako spet višje in znaša 100,7. Zvišala se je tudi štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, ki je trenutno 56,7. 

Tokrat je bilo potrjenih 75 primerov več kot prejšnji ponedeljek, kar predstavlja 70,8-odstotno rast.

Nazadnje je bilo pri nas potrjenih več kot 180 primerov 9. junija, ko je bilo pozitivnih 195 testov PCR. 

Različica delta je po zadnjih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pri nas razširjena že v 98,1 odstotka sekvenciranih vzorcev. Njen hiter vzpon je lepo razviden iz spodnjega prikaza, ki ga je pripravil NLZOH.

Foto: NLZOH različice virus
Različica delta je bolj nevarna od predhodnih različic, zato je pomembno poskrbeti za ustrezno zaščito. Pristojni pozivajo vse, ki se še niso cepili, da to tudi storijo. Po zadnjih podatkih je namreč precepljenost pri nas še vedno prenizka za učinkovito obvladovanje širjenja različice delta. Do zdaj je bilo z enim odmerkom cepljenih 44 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 39 odstotkov. Za mirno jesen bi bilo treba doseči vsaj 70-odstotno precepljenost.

Pomembno je poudariti, da se simptomi pri različici delta rahlo razlikujejo od simptomov, ki so bili značilni za prej dominantne različice. Kašelj in izguba vonja nista med bolj pogostimi simptomi pri različici delta. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:52 3. Avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko …

  • 10:58 3. Avgust 2021.

    A zaradi tega nahoda, ki še viroza ni, spet zganjajo paniko? Kaj bo pa jeseni in pozimi ko pridejo viroze …

  • 10:56 3. Avgust 2021.

    Ne razumem. Z obema odmerkoma je cepljeno 39 % ljudi, z enim odmerkom pa 44%. Ko se bo po treh …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.