Zdravje
43473 ogledov

Delta preplavila Slovenijo, v teh regijah je te različice največ

maska Profimedia
V zadnjem obdobju sekvenciranja so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano potrdili tri različice virusa SARS-CoV-2. Tri regije izstopajo po števulu primerov različice delta.

V obdobju od 18. do 25. julija je NLZOH skupaj s KISLD uspešno sekvencirali 161 vzorcev, s čimer so potrdili tri različice virusa. V kar 98,1 odstotka primerov je šlo za različico delta (B.1.617.2). Potrjena sta bila tudi dva primera različice alfa (B.1.1.7) in en primer različice B.1. Preostalih različic posebnega pomena (beta in gama) v tem obdobju niso potrdili. 

različice virus | Avtor: NLZOH NLZOH

Največ primerov je bilo potrjenih v gorenjski regiji (39), sledi podravska regija (33), jugovzhodna regija (27), pomurska (18), obalnokraška (13), savinjska (10), posavska (7), osrednjeslovenska (5) in primorskonotranjska (1). V petih primerih gre za osebe z neznanim prebivališčem. 

različice virus | Avtor: NLZOH NLZOH

Do zdaj je bilo sicer največ primerov različice delta potrjenih v jugovzhodni regiji (183). Več kot sto primerov je bilo potrjenih tudi v gorenjski regiji (141), medtem ko je bilo v preostalih regijah potrjenih po manj kot 60 primerov.   

Različica delta je uspešno izpodrinila različico alfa, ki je postala prevladujoča v Sloveniji v pomladnih mesecih. Od pojava prvih primerov je delta v štirih tednih že dosegla prevladujoči delež.  

različice virus | Avtor: NLZOH NLZOH

Različica delta je 40 do 60 odstotkov bolj prenosljiva kot različica alfa in skoraj dvakrat bolj kot originalni sev virusa. "Poleg tega so v dihalnih poteh bolnikov, okuženih z delta različico, našli več virusnih delcev. Kitajska študija je poročala, da so virusne obremenitve pri okužbah z delto ~ 1000-krat večje od okužb, ki jih povzročajo druge različice," navaja NLZOH. Zdravstvena stroka zato opozarja, da je pomembno doseči čim višjo precepljenost. Pri nas je trenutno z enim odmerkom cepljenih 44 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 39 odstotkov.

Simptomi, značilni za različico delta, so nekoliko drugačni kot pri drugih sevih. Kašelj in izguba vonja nista med bolj pogostimi simptomi pri različici delta. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 21
 • bobubob 13:19 05.avgust 2021.

  Kdor ima potrpljenje ( Kreku pa dovolim da si vzame čas na račun mojih davkov), naj si ogleda, kaj o 'cepljenju' meni Dr. Caude (genetik). Nekaj zna povedati tudi o zdravilih. Ima še več prispevkov glede zlorabe znanosti v primeru ...prikaži večru kovid. https://www.bitchute.com/video/4C3NLaKZkpkz/ Dokler prispevkov ne začnejo cenzurirati tudi tu...

 • jakec42 15:44 04.avgust 2021.

  Ja zdaj so gospodje zaključili svoj zasluženi dopust na jahtah in vikendih,je treba ponovno uvesti covid-čudno!!!

 • Avatar drecos
  drecos 14:41 04.avgust 2021.

  jaz doma gojim delta 5 plus ki bo ukuzila 100 ljudi