Zdravje
104016 ogledov

Simptomi so pri novi različici virusa drugačni

maska Profimedia
Najpogostejši simptomi pri delta različici so drugačni kot pri prejšnjih, ugotavlja britanska študija.

Delta različica koronavirusa je postala prevladujoča v Veliki Britaniji, število ugotovljenih okužb narašča tudi v Španiji, Grčiji, na Hrvaškem in drugod. Tudi pri nas se delež ugotovljenih okužb, ki predstavljajo novo varianto, povečuje. Strokovnjaki predvidevajo, da bo delta kmalu postala prevladujoča.

Britanska študija ZOE COVID Symptom Study, ki jo vodi epidemiolog Tim Spector na King’s College London, zbira podatke o simptomih bolezni preko aplikacije. Z več kot 4 milijoni ljudi, ki so od marca 2020 prispevali k študiji, je le-ta največja globalna študija o covid-19. Kot je povedal Spector, znanstveniki od začetka maja 2021 opažajo, da so se simptomi začeli razlikovati od prej opaženih: “Najpogostejši simptom je bil glavobol, sledili so vneto grlo, nahod in vročina.''

Delta različica povzroča drugačne simptome

Kot so ugotovili znanstveniki, so najpogostejši simptomi pri prejšnjih različicah zajemali tudi kašelj in izgubo vonja in okusa, ki so po zbranih podatkih sedaj precej manj pogosti. Študija je pokazala, da so mlajši ljudje, ki so zboleli za delto različico, večkrat poročali o močnejšem prehladu in oslabelosti. Po besedah Spectra, so mlajši bolezen največkrat občutili kot močnejši prehlad.

Po sedaj znanih podatkih je delta različica približno 60 % bolj prenosljiva kot alfa, ki je bila v Sloveniji prevladujoča do sedaj. V Veliki Britaniji, kjer predstavlja že 90 % novih odkritih primerov, se prenaša predvsem med necepljeno populacijo in med mladimi.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabi podatki, že drugi dan s skokovitim porastom okužb!

Strokovnjaki kot edino možnost izhoda iz epidemije vidijo zadostno precepljenost med prebivalstvom. Tem pozivom se je včeraj kot najvišja znanstvena in umetnostna ustanova v Sloveniji znova pridružila tudi SAZU. Minister za zdravje Janez Poklukar opozarja, da delta različica pri nas eksponentno raste in bo kmalu postala prevladujoča, opozorilo pa je izdal tudi premier Janez Janša, ko je včeraj najavil, da bi se ob sedanjem trendu cepljenja lahko zgodilo ponovno zapiranje družbe in države v jeseni.

Količin cepiva je v državi zadosti, prav tako je omogočena možnost izbire med cepivi. Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so že pred časom sporočili, da so cepiva učinkovita tudi proti drugim različicam, saj je možnost hujšega poteka bolezni in hospitalizacije znatno manjša. Glavna znanstvenica pri WHO, dr. Soumya Swaminathan, je že pred časom sporočila dejstvo, da so pri preprečevanju teh posledic cepiva učinkovita v 90 % primerih.

Tudi v ostalih primerih je potrebno imeti v mislih skupine ljudi, ki se ne morejo cepiti, poleg svojega zdravja.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje V UKC predstavili slabe številke: Bojimo se jeseni, prosimo, cepite se!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • bobubob 13:48 11.avgust 2021.

    Psi lajajo, karavana gre naprej. Kuharji vseh barv pa veselo nalagajo na ogenj, ni malo ljudi, ki še sami prinesejo poleno...

  • igorgeus 18:59 09.julij 2021.

    Zakaj torej panika, ce gre za mocnejsi prehlad?

  • Robert_Quintero 11:25 08.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦