Zdravje
4183 ogledov

V UKC predstavili slabe številke: Bojimo se jeseni, prosimo, cepite se!

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Okužb in hospitaliziranih je precej več kot pred enim letom.

UKC Ljubljana je na Twitterju predstavil podatke o hospitaliziranih in okuženih na današnji dan v primerjavi s podatki izpred enega leta. 

5. julija 2020 smo v Sloveniji imeli 195 aktivnih primerov, v bolnišnicah se je zdravilo šest covidnih bolnikov. Eno leto pozneje imamo v državi 407 aktivnih primerov, v bolnišnicah pa se zdravi 58 covidnih bolnikov. 

Res je, da testiramo več, kot smo pred enim letom, a podatki o okužbah iz tega tedna ter situacija v Evropi zaradi širjenja različice delta zaposlene v zdravstvu in preostale strokovnjake skrbi. 

"Skrbi nas, kaj bo jeseni"

Vodja intenzivne enote pri UKC Ljublajna Marjaž Jereb je za oddajo Intelekta na prvem nacionalnem radiu včeraj povedal, da je trenutno situacija v bolnišnicah sicer ugodna, a ga skrbi, kaj bo jeseni. "Načrtujem dopust za letos," je odgovoril na vprašanje novinarja, ali bo odšel na dopust. "Upam, da ga bom tudi realiziral, morda v malo večjem obsegu kot lani. V tem trenutku so razmere ugodne, a nas skrbi, kaj bo jeseni - v kakšni obliki se bo pojavil četrti val. Četrti val nedvomno bo prišel, upam samo, da se ne bomo soočali s takim številom okuženih kot v drugem valu - da bodo stvari tekle na nižjem in bolj obvladljivem nivoju." 

Povedal je, da si v dolgoletni karieri z več kot 30 leti prakse ni predstavljal, da se bo zgodilo, kar se je zgodilo. "Covid-19 je globoko zarezal v svetovo in slovensko družbo, nihče od nas si ni predstavljal, jaz kot infektolog z več kot 30 let prakse, si niti v sanjah nisem predstavljal, da se bom kdaj soočil s tako epidemijo oz. pandemijo in virusom, ki lahko naredi tako škodo, ki jo naredi okuženemu posamezniku," je povedal v oddaji na prvem radijskem programu. "Gre za neposredno, posredno in družbeno-socialno škodo, ki jo doživljamo zaradi ukrepov, ki pa so bili po mojem mnenju nujno potrebni. Brez njih bi bila škoda še mnogo višja."

Na umetnem predihavanju povprečno 14 dni

Povprečen čas mehanskega predihavanja bolnikov na njihovem oddelku je bila 14 dni. "Imamo posamezne primere, ko ljudje potrebujejo umetno predihavanje tudi več kot tri mesece," je povedal Jereb. 

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Matej Povše za UKC LJ

Podobne so izkušnje iz UKC Maribor. Vodja tamkajšnje enote za intenzivno nego, zdravnica Alenka Strdin Košir je za oddajo povedala, da je sedem dni "skoraj minimum, ki so ga bolniki preživeli na intenzivnem oddelku". "Nekateri so bili tu tudi več tednov," je povedala za prvi program. "Nekateri so bili tu tudi več tednov, dva bolnika sta bila na intenzivi zdravljena po 80 dni. Zdaj sta doma, popolnoma v redu, aktivna."

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je na včerajšnji tiskovni konferenci SAZU-ja, na kateri so pozvali k cepljenju, dejal, da se večjemu zapiranju v četrtem valu ob takšni precepljenosti, kot jo imamo sedaj, ne bomo mogli izogniti. Povedal je, da bi morali tedensko cepiti vsaj sto tisoč ljudi, da bi do jeseni dosegli 70-odstotno precepljenost, a vse kaže, da se to ne bo zgodilo. Precepljenost ostaja na podobnem nivoju že vsaj dva tedna.


 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
 • Avatar stoychi
  stoychi 18:05 08.julij 2021.

  jaz pa prosim nebo, da vi kovid cepljenja propagatorji čimprej odidete v onostranstvo.

 • Ender3 14:52 07.julij 2021.

  Jaz sem mislil, da bodo končno, poimensko objavili največje krizne zaslužkarje v UKC, katerim je to omogočil sedanji zdr. minister Pokljukec iz Gorij. Potem pa, tišina je bila 😏

 • Avatar Leon
  Leon 11:59 07.julij 2021.

  V UKC predstavili slabe številke: Kolikšna je številka precepljenih zdravstvenih delavcev v slovenskih bolnišnicah in zavodih ?