Slovenija
33369 ogledov

Zelo verjetno ne boste posumili, da ste okuženi z novo različico

Bojana Beović Nebojša Tejić/STA
Število potrjenih okužb narašča, med njimi so tudi okužbe z bolj nalezljive različice delta. Naslednjega vala ne bomo mogli zaustaviti, pravijo strokovnjaki. Pojavljajo se tudi že pomisleki, da bi uvedli obvezno cepljenje

Število potrjenih okužb narašča, med njimi so tudi okužbe z bolj nalezljive različice delta. Tudi v drugih evropskih državah, ki so priljubljene počitniške destinacije, se soočajo s podobnimi težavami. Velika Britanija, Španija, Portugalska, Grčija se soočajo s porastom okužb, kar že poraja vprašanja o ponovnem zaostrovanju ukrepov. Kakšna bo strategija, ki bi lahko preprečila resnost naslednjega vala? Pomisleke in dejstva o epidemični situaciji sta včeraj v oddaji 24ur ZVEČER naslovila epidemiologinja in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović ter Roman Jerala iz Kemijskega inštituta.

Roman Jerala je uvodoma povedal, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bodo okužbe z različico delta pojavile tudi pri nas, da pa ga je vseeno presenetilo, da se je to odvilo že tako hitro.

Bojana Beović je dejala, da je virus še prisoten, a sedaj v bolj kužni različici, delež precepljenih pa je v Sloveniji še vedno sorazmerno majhen. Ob tem je pozvala k organizaciji in k cepljenju, saj ''bo naslednji val neizbežen. Še je čas, da nekaj storimo.' Jerala je pripomnil, da je ''cepljenje edino orodje, ki ga imamo na voljo,'' prav tako tudi pogoj PCT, da se prepreči širjenje okužb. Po njegovih besedah ''s cepljenjem tako zamujamo, da samo z njim ne bomo mogli zaustaviti novega vala.''

covid-19 covid-19 Zdravje Simptomi so pri novi različici virusa drugačni

Simptomi različice delta

Beović je pojasnila, da so simptomi pri okužbi z delta varianto drugačni, saj je potek bolezni bolj podoben hudemu prehladu, z navadnim nahodom, slabim počutjem in bolečinami v žrelu. Okužbo je tako še lažje spregladati ''in misliti, da gre za navaden prehlad.'' Priporočila je previdnost in hitro testiranje za preprečitev širjenja.

Na vprašanje, ali si lahko že kmalu obetamo popolno zaprtje, kot je ta teden že opozoril premier Janez Janša, Beović odgovarja, da še ne bomo kmalu precepljeni v zadostnem številu, da bi preprečili kroženja virusa, čas pa je še, da se cepijo ranljive skupine. Tako bi lahko zmanjšali pritisk na zdravstvene ustanove. Kot primer je navedla Veliko Britanijo, kjer potrjeni primeri naraščajo, a ne naraščajo primeri sprejema v bolnišnico.

Če bi želeli doseči 70 % precepljenost med prebivalstvom, potem bi morali podeliti vsak teden 100 000 odmerkov. Interes za prvo cepljenje je trenutno manjši.

Mateja Logar Zdravje Bo cepljenje obvezno? To pravi Mateja Logar, Bojana Beović meni drugače ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • suineg7878 08:25 09.julij 2021.

    ...če pa bo o tem posumil zdravstveni inšpektor, policist, itd pa boste šli v karanteno, npr v Postojno... tako pravi novi ZNB-D. Samo povem... :)

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:44 08.julij 2021.

    Isti simptomi kot pri prehladu, da se razlike sploh ne opazi, panika se pa dela kot da je na pohodu ebola.

  • tizla0704 20:18 08.julij 2021.

    Kok lazejo teli smrduhi pa to svet ni vidu..sam zavajate folk..sej se bo kmal komu snel glede na situacijo..popisam ti se na politiku