Zdravje
6995 ogledov

Nas mora začeti skrbeti? Včeraj velikanski skok novih okužb!

Testiranje na covid-19 Profimedia
Delež pozitivnih testov PCR že dolgo ni bil tako visok. Nazadnje je bil višji od deset odstotkov maja. Občutno višje je tudi število potrjenih primerov. Nazadnje je bilo več kot 180 primerov potrjenih v začetku junija.

V ponedeljek je bilo s 1.773 testi PCR potrjenih 181 okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 10,2 odstotka, kar je skoraj 59 odstotkov več kot prejšnji teden. Nazadnje je bil delež pozitivnih testov PCR višji od 10 odstotkov 18. maja, ko je znašal 12,04 odstotka.

Sedemdnevno povprečje novih primerov je tako spet višje in znaša 100,7. Zvišala se je tudi štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, ki je trenutno 56,7. 

Tokrat je bilo potrjenih 75 primerov več kot prejšnji ponedeljek, kar predstavlja 70,8-odstotno rast.

Nazadnje je bilo pri nas potrjenih več kot 180 primerov 9. junija, ko je bilo pozitivnih 195 testov PCR. 

Različica delta je po zadnjih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pri nas razširjena že v 98,1 odstotka sekvenciranih vzorcev. Njen hiter vzpon je lepo razviden iz spodnjega prikaza, ki ga je pripravil NLZOH.

različice virus | Avtor: NLZOH NLZOH

Različica delta je bolj nevarna od predhodnih različic, zato je pomembno poskrbeti za ustrezno zaščito. Pristojni pozivajo vse, ki se še niso cepili, da to tudi storijo. Po zadnjih podatkih je namreč precepljenost pri nas še vedno prenizka za učinkovito obvladovanje širjenja različice delta. Do zdaj je bilo z enim odmerkom cepljenih 44 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 39 odstotkov. Za mirno jesen bi bilo treba doseči vsaj 70-odstotno precepljenost.

Pomembno je poudariti, da se simptomi pri različici delta rahlo razlikujejo od simptomov, ki so bili značilni za prej dominantne različice. Kašelj in izguba vonja nista med bolj pogostimi simptomi pri različici delta. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • Stacy_Ryan 15:52 03.avgust 2021.

  Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

 • bi_ba 10:58 03.avgust 2021.

  A zaradi tega nahoda, ki še viroza ni, spet zganjajo paniko? Kaj bo pa jeseni in pozimi ko pridejo viroze in gripa? Saj bodo kar po cestah kupi mrtvih ležali! Se bo reklo omega najbrž.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 10:56 03.avgust 2021.

  Ne razumem. Z obema odmerkoma je cepljeno 39 % ljudi, z enim odmerkom pa 44%. Ko se bo po treh ali štirih tednih z drugim odmerkom še teh 44%, kaj ne bo to že čez 70% precepljenega folka?