Dobra novica: O uspehu poroča še en proizvajalec

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Moderna: Učinkovitost cepiva proti covidu-19 94,5-odstotna.
Oglej si celoten članek

O prvi tovrstni in spodbudni novici smo poročali prejšnji teden, ko se je o velikem uspehu pohvalil ameriški farmacevtski velikan Pfizer. Cepivo, ki BNT162b2, ki ga razvijajo z nemškim podjetjem BioNTech, je 90-odstotno učinkovito, so zapisali takrat. 

Covid-19 Avtor Pfizerjevega cepiva slikovito pojasnjuje, kako varno je

Danes o uspehu oziroma učinkovitosti cepiva proti covidu-19 poroča še eno ameriško podjetje. Moderna sporoča, da so vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja njihovega cepiva mRNA-1273, pokazali na 94,5-odstotno uspešnost.

"Ta pozitivna vmesna analiza tretje faze testiranja nam je dala prvo klinično potrditev, da naše cepivo lahko prepreči bolezen covid-19, vključno s hudo obliko," je povedal izvršni direktor podjetja Moderna Stephane Bancel.

Učinkovitost cepiva so pokazali vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja, v kateri sodeluje več kot 30.000 ljudi. Cepivo temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Ta prenaša navodila, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.

Odlična novica Minister tudi z boljšo novico: "Imamo resne obete..."

Evropa se dogovarja s proizvajalci

"Trenutno tečejo pogajanja s sedmimi proizvajalci verjetnih cepiv, s štirimi od teh je Evropska komisija ( EK) že sklenila dogovore o predčasnih nakupih," je v petek pojasnila državna sekretarka na Direktoratu za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič.

Po njenem bodo v  Evropski uniji in s tem tudi pri nas, na voljo izključno cepiva, ki bodo dobila dovoljenje Evropske agencije za zdravila. Prvo dovoljenje za promet ( Pfizer) se pričakuje konec novembra ali začetek decembra. Stroka bo nato odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih.

dezurni@zurnal24.si


 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • ode
    07:53 18. November 2020.

    Manjka samo še kartelni dogovor, po kateri ceni se bo prodajalo cepivo. Po ustaljeni praksi bo Slovenija 5x preplačala cepivo. …

  • 15:02 16. November 2020.

    Dobra novica za mafijo, paničarje in fašiste.

  • 15:00 16. November 2020.

    Farmamafija ne počiva, štance delajop na polno, ovčice pa meketajo in migajo z ritkami,... piči me, piči meeeee,...beeee beeee beeeeeee

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.