Dveletni otrok v domači oskrbi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Kako ravnati, če opazite znake bolezni?
Oglej si celoten članek

Dveletna deklica, ki jo ga zaradi ošpic sprejeli na infekcijski kliniki v Ljubljani, je v domači oskrbi. Kot so pojasnili na nacionalnem inštitutu sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), gre za lažji potek bolezni, zaradi česar je deklica tudi manj kužna. 

Otrok v bolnišnici Ošpice tudi v Sloveniji

Dodatni testi so potrdili, da je deklica zbolela za modificirano obliko ošpic, to je, kot pojasnjuje Mitja Vrdelja iz NIJZ, oblika ošpic, ki se razvije, ko je bolnik cepljen le z enim odmerkom cepiva. Prvi odmerek cepiva prejmejo otroci od dopolnjenih 12 mesecev starosti do dopolnjenih 18 mesecev starosti, drugi odmerek pa ob vstopu v osnovno šolo. "Po prvem odmerku cepiva proti ošpicam je zaščita 95-97 odstotno," pravijo na NIJZ. 

V Srbiji umrla otrok in moški

Otrok se je pred prazniki vrnil iz Srbije, kjer se z izbruhi ošpic soočajo od začetka oktobra 2017. Zaradi zapletov sat umrla dveletni otrok in mlajši moški.

Ni bil cepljen Zaradi ošpic umrl dveletni deček

 

Preverite cepilni status Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

Ošpice so ena najbolj nalezljivih virusnih okužb, zboli devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Prenašajo se s kužnimi kapljicami, ki so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri, opozarjajo na NIJZ. Po njihovih podatkih okužbo v Slovenijo ljudje prinesejo iz tujine, zanjo pa v 91 odstotkih zbolijo tisti, ki proti ošpicam niso cepljeni.

"Ne hodite v čakalnico!"

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Na NIJZ vsem, ki se po praznikih vračajo iz tujine, še posebej z območij, kjer trenutno potekajo izbruhi ošpic, svetujejo, da ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj), o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma. "Pomembno je, da ne hodijo v čakalnico in ne širijo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja naj upoštevajo navodila zdravnika," opozarjajo na NIJZ.

NIJZ opozarja Epidemija ošpic: Nevarnost širjenja bolezni v Sloveniji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:58 8. Januar 2018.

    To lahko napiše samo nekdo, ki nima pojma ne o cepivih ne o cepljenju, pa še članka ni prebral. Otrok …

  • 06:50 5. Januar 2018.

    Kako moraš biti slab starš , da greš z 2 letnim otrokom na področje , kjer rasajajo ošpice ! Jaz …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.