Gripa: Pri sosedih takšnih številk niso imeli zadnjih deset let. Letos umrlo že sedem ljudi

Foto: Profimedia
Tip gripe A, ki prevladuje letos, je približno za 30 odstotkov nevarnejši od lanskega, je opozoril hrvaški strokovnjak.
Oglej si celoten članek

Vodja nacionalnega referenčnega centra za gripo Vladimir Draženović je sinoči za hrvaško nacionalno televizijo povedal, da v državi trenutno beležijo 8460 primerov gripe, umrlo je sedem ljudi. Po njegovem je število obolelih najverjetneje še štirikrat večje. "Glede na dinamiko in dokazane primere - trenutno smo na vrhuncu epidemije, ki bo z zelo visoko intenzivnostjov trajala 8 tednov - lahko rečem, da takih številk nismo imeli zadnjih deset let, " je opozoril strokovnjak. 

Draženović: Letošnji tip gripe veliko nevarnejši

"Tip gripe A, ki prevladuje letos, je približno za 30 odstotkov nevarnejši od lanskega. Glede na to, da v zadnjih treh letih tega tipa ni bilo, prebivalci nanj niso odporni,"  Draženovićevo izjavo povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. 

"Virus enako napade vse, vendar obstajajo rizične skupine, kot so nosečnice, kronični bolniki in bolniki z imunosupresivno terapijo. Ta virus lahko povzroči hudo klinično sliko pri mlajših, prej zdravih ljudeh. Tudi majhni otroci so zelo ogroženi,"  je dodala direktorica infekcijske klinike v Zagrebu Alemka Markotić.  Zdravnica je ob tem opozorila, da ni razloga za paniko, zato je po njenem izraz  "izredne razmere" nekoliko pretiran.

Kaj pa pri nas?

Diagnoza gripa Diagnoza gripa: Odpirajo posebni oddelek za epidemije

Število obiskov zaradi akutnih dihal in gripi podobnih bolezni se je v primerjavi s prejšnjim tednom samo še povečalo, sporočajo z NIJZ, kjer tedensko spremljajo podatke o gripi in drugih akutnih okužbah dihal. Iz podatkov je razvidno, da se številu obiskov v ambulantah zvišuje, kar je sicer pričakovano in primerljivo s prejšnjimi sezonami gripe.

Foto: NIJZ

Če bo ostalo tako, bo gripa vrhunec desegla v prvih dneh februarja. "V Avstriji, na Hrvaškem in v Italiji je situacija podobna kot pri nas," še dodajajo na NIJZ.  

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.