Zdravje > Aktualno
1627 ogledov

Gripa: Pri sosedih takšnih številk niso imeli zadnjih deset let. Letos umrlo že sedem ljudi

Tip gripe A, ki prevladuje letos, je približno za 30 odstotkov nevarnejši od lanskega, je opozoril hrvaški strokovnjak.

Vodja nacionalnega referenčnega centra za gripo Vladimir Draženović je sinoči za hrvaško nacionalno televizijo povedal, da v državi trenutno beležijo 8460 primerov gripe, umrlo je sedem ljudi. Po njegovem je število obolelih najverjetneje še štirikrat večje. "Glede na dinamiko in dokazane primere - trenutno smo na vrhuncu epidemije, ki bo z zelo visoko intenzivnostjov trajala 8 tednov - lahko rečem, da takih številk nismo imeli zadnjih deset let, " je opozoril strokovnjak. 

Draženović: Letošnji tip gripe veliko nevarnejši

"Tip gripe A, ki prevladuje letos, je približno za 30 odstotkov nevarnejši od lanskega. Glede na to, da v zadnjih treh letih tega tipa ni bilo, prebivalci nanj niso odporni,"  Draženovićevo izjavo povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. 

"Virus enako napade vse, vendar obstajajo rizične skupine, kot so nosečnice, kronični bolniki in bolniki z imunosupresivno terapijo. Ta virus lahko povzroči hudo klinično sliko pri mlajših, prej zdravih ljudeh. Tudi majhni otroci so zelo ogroženi,"  je dodala direktorica infekcijske klinike v Zagrebu Alemka Markotić.  Zdravnica je ob tem opozorila, da ni razloga za paniko, zato je po njenem izraz  "izredne razmere" nekoliko pretiran.

Kaj pa pri nas?

Diagnoza gripa Zdravje Diagnoza gripa: Odpirajo posebni oddelek za epidemije

Število obiskov zaradi akutnih dihal in gripi podobnih bolezni se je v primerjavi s prejšnjim tednom samo še povečalo, sporočajo z NIJZ, kjer tedensko spremljajo podatke o gripi in drugih akutnih okužbah dihal. Iz podatkov je razvidno, da se številu obiskov v ambulantah zvišuje, kar je sicer pričakovano in primerljivo s prejšnjimi sezonami gripe.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Če bo ostalo tako, bo gripa vrhunec desegla v prvih dneh februarja. "V Avstriji, na Hrvaškem in v Italiji je situacija podobna kot pri nas," še dodajajo na NIJZ.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice