Zdravje > Aktualno
3161 ogledov

Gripa: To nam trenutno kaže graf

NIJZ
Kaj se letos dogaja z gripo?

Število obiskov zaradi akutnih dihal in gripi podobnih bolezni se je v primerjavi s prejšnjim tednom samo še povečalo, sporočajo z NIJZ, kjer tedensko spremljajo podatke o gripi in drugih akutnih okužbah dihal, ki sicer običajno doseže vrh v začetku februarja. 

"Vzrokov je več – po eni strani se spremnijo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji v vrtcih oz. šolah ponovno intenzivno družijo. Največji porast števila akutnih okužb dihal pa je zaznati s pojavom in kroženjem virusov influence – povzročiteljev gripe," navaja NIJZ. 

Diagnoza gripa Zdravje Diagnoza gripa: Odpirajo posebni oddelek za epidemije

Iz podakov na grafu je razvidno, da se številu obiskov v ambulantah zvišuje, kar je sicer pričakovano in primerljivo s prejšnjimi sezonami gripe.

 | Avtor: NIJZ NIJZ
Povečal se je vzorec testiranih, poleg tega je narasel delež tistih s potrjeno diagnozo gripe. Skupni delež s katerim so v drugem tednu dokazali gripo je 29 odstoten, teden prej se je ustavil pri 18 odstotkih, navaja NIJZ. 

Dodajajo, da letos prevladuje gripa tipa A (H1N1). "V Avstriji, na Hrvaškem in v Italiji je situacija podobna kot pri nas, o srednje visoki incidenci poročajo iz Anglije in Portugalske, o visoki pa z Malte," tistim, ki se odpravljate na pot, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Dodatne omejitve obiskov v bolnišnicah

Zaradi naraščanja primerov gripe pri hospitaliziranih bolnikih na Oddelku za nefrologijo UKV Ljubljana od danes objavljajo popolno prepoved obiskov.

  • Na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana od preklica velja omejitev obiskov: v Porodnišnici Ljubljana je omejitev obiska na zdravega partner za eno uro. Na Oddelku za intenzivno nego in terapijo nedonošenčkov pa je dovoljen obisk le zdravima staršema nedonošenčka.
  •  
  • Na Pediatrični kliniki in ostalih otroških oddelkih UKC je ob otroku lahko en starš, v času obiskov med 15. in 16. uro pa ena zdrava odrasla oseba za največ pol ure.
  •  
  • Za ostale klinike UKC Ljubljana velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo za največ pol ure v času obiskov med 15. in 16. uro, ob poostrenih higienskih ukrepih. Sorodniki oziroma znanci naj se pred obiskom zglasijo pri nadzorni medicinski sestri oddelka, kjer bodo dobili navodila o možnosti obiska, so popoldne sporočili z UKC Ljubljana. 

Koroška bolnišnica

Zaradi porasta pojava gripe in drugih virusnih okužb dihal je tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec danes dodatno omejila obiske. Ti so prepovedani na internem oddelku in oddelku za zdravstveno nego.

  • Na otroškem oddelku je obisk dovoljen zdravemu staršu ali skrbniku, na oddelku za paliativo pa je obisk bolnikov možen po predhodnem dogovoru z zdravnico.
  • Na vseh ostalih oddelkih koroške bolnišnice so obiski še naprej omejeni tako, da je lahko v času obiskov naenkrat pri bolniku le ena zdrava odrasla oseba. Omejitev velja do preklica.

V Splošni bolnišnici Izola (SBI) so danes zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami do preklica prepovedali obiske na vseh bolnišničnih oddelkih. Obiski so zaradi sezonskih obolenj omejeni tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, včeraj so jih omejili tudi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. 

Komentarjev 3
  • JONIJONI 20:06 18.januar 2019.

    V italjanskih medijih kroži podatek, da so izdelovalci cepiva proti gripi zgrešili tip gripe in je zato cepivo neučinkovito.

  • Avatar Leon
    Leon 19:24 18.januar 2019.

    Gripa je vsako leto prisotna in ne razumem zakaj ne uredijo na nacionalni ravni cenejše cepljenje za vse državljane . Podobne polemike so se šli glede cepljenja zoper klopni meningoencefalitis ,kar je pokazala gneča v ambulantah ob znižani ceni ! ...prikaži več Torej samo posluh mora imeti oblast .

Sorodne novice