Kosmiči za otroke: Le en izdelek je bil ocenjen dobro

Foto: Profimedia
Le en izdelek je bil ocenjen dobro, deset jih je dobilo oceno povprečno in pet oceno nezadovoljivo
Oglej si celoten članek

Žita so zelo priročna za zajtrk,,ker jih zjutraj preprosto stresemo na krožnik, prelijemo z mlekom ali jogurtom ali pojemo kar tako. Zajtrk je tako hitro pripravljen: "Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi visoke vsebnosti sladkorja bolj primerna za sladico kot za zajtrk, kar se je izkazalo tudi tokrat," sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

zajtrk Kosmiči za zajtrk vas delajo bolj zdrave

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, tokrat takšnih, namenjenim otrokom, ki ga je izvedel Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave MIPOR je pokazalo, da je le en izdelek dobil oceno dobro, deset jih je dobilo oceno povprečno in pet oceno nezadovoljiv -  predvsem zaradi neprimernega prehranskega profila oziroma velike vsebnosti sladkorja, dodanih nepotrebnih aditivov in arom, embalaže in slik na njej, ki nagovarjajo najmlajše.

Previdno Kosmiči so presladki

"Na prodajnih policah vseh večjih trgovcev smo izbirali med izdelki, ki s privlačnimi sličicami na embalaži vabijo prav naše najmlajše. V pregled smo vključili 16 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk žit s kakavom ali čokolado," so pojasnili na inšitutu. Rezulate testa si lahko najdete tukaj. 

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom, je pokazalo, da so v povprečju vsebovala 26 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, medtem ko so žita za zajtrk s suhim sadjem, ki so jih pregledali februarja 2017, vsebovala v povprečju 19 gramov sladkorja.

Večina vsebuje veliko (preveč) sladkorja

Prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili predvidevajo, naj se ne spodbuja uživanja žit za zajtrk, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka:" Embalaža je tudi oglasno mesto, otroci pa danes pomembno vplivajo na izbor živil v trgovini, zato smo »kaznovali« izdelke, ki so vsebovali več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, saj po našem mnenju ne bi smeli nagovarjati otroke s privlačnimi sličicami živali ali junakov iz animiranih filmov, "sporočajo z MIPOR.

Kot so ugotovili na inšitutu, velika večina pregledanih žit za otroke vsebuje veliko sladkorja, a med vzorci je tudi nekaj manj sladkih izdelkov. Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje hranilne tabele nujno, opozarjajo. 

Najslabše ocenjena...

Poleg tega med pregledanimi žiti za zajtrk ni izdelka brez aditiva, čeprav so namenjena otrokom. Tako noben izdelek ni dobil ocene zelo dobro. Oceno dobro je dobilo šest žit za otroke, ki so vsebovali le dodane arome. Preostali izdelki, ki so vsebovali še emulgator, so bili ocenjeni slabše.

Najslabšo oceno pomanjkljivo sta dobila izdelka Hrustek (emulgator: sojin lecitin, stabilizator E476, aroma) in Marque repere (emulgator: E471, E472e, arome, antioksidant: izvleček z visoko vsebnostjo tokoferolov), ki vsebujeta največ aditivov, še sporočajo iz inštituta.

Škodljivo Kar 80 odstotkov staršev daje otrokom prevelike porcije hrane

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.