Zdravje > Otrok
200 ogledov

Kar 80 odstotkov staršev daje otrokom prevelike porcije hrane

Ima vaš malček rad samo eno igračko? Žurnal24 main
Otrok ne silite s hrano, naj jedo počasi in v zmernih količinah.

Otroci jedo počasi, odrasli jih silimo, naj jedo hitreje, ker se nam mudi. Otroci jedo majhne porcije, odrasli jih silimo s hrano in želimo, da pojedo velike porcije. Tako otroci izgubijo prirojen občutek za sitost, njihovi želodčki se razširijo, poveča se njihova maščobna masa in tveganje za debelost.

Na to opozarjajo tudi britanski strokovnjaki z Infant and toddler foruma, kjer opozarjajo starše, da otroke pretirano hranijo in s tem povečajo tveganje za debelost otrok. V raziskavi, ki so jo izvedli na tisoč starših, so ugotovili, da daje svojim otrokom prevelike porcije hrane kar 80 odstotkov staršev. Pri tem je zanimivo, da kar 73 odstotkov staršev skrbi, da otroci jedo premalo.

Vrečka čipsa in bombonov 

Kar eden od desetih staršev daje svojim predšolskim otrokom porcije, ki so podobne porcijam za odrasle. Kar 61 odstotkov staršev daje otrokom preveč sladkih pijač, starši pa večinoma zelo pretiravajo tudi pri prigrizkih in sladkarijah. Čeprav bi lahko majhnemu otroku staremu od enega do štirih let dali denimo le štiri rezine čipsa, tretjina staršev svojemu otroku ponudi celo vrečko čipsa.

Podobno je pri bombonih, tako majhen otrok naj bi pojedel največ dva do štiri majhne bombončke na dan. Veliko staršev, skoraj četrtina, pa ponudi otroku celo vrečko.

S primerno količino hrane lahko starši poskrbijo, da bo otrok v življenju lažje ohranjal idealno težo in ne bo imel težav z debelostjo. Za pomoč so na portalu slikali porcije, ki so primerne za otroke stare od enega do štirih let, najdete jih na www.infantandtoddlerforum.org.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.