Zdravje > Otrok
2084 ogledov

Kosmiči za otroke: Le en izdelek je bil ocenjen dobro

Le en izdelek je bil ocenjen dobro, deset jih je dobilo oceno povprečno in pet oceno nezadovoljivo

Žita so zelo priročna za zajtrk,,ker jih zjutraj preprosto stresemo na krožnik, prelijemo z mlekom ali jogurtom ali pojemo kar tako. Zajtrk je tako hitro pripravljen: "Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi visoke vsebnosti sladkorja bolj primerna za sladico kot za zajtrk, kar se je izkazalo tudi tokrat," sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

kosmiči zajtrk zajtrk Magazin Kosmiči za zajtrk vas delajo bolj zdrave

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, tokrat takšnih, namenjenim otrokom, ki ga je izvedel Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave MIPOR je pokazalo, da je le en izdelek dobil oceno dobro, deset jih je dobilo oceno povprečno in pet oceno nezadovoljiv -  predvsem zaradi neprimernega prehranskega profila oziroma velike vsebnosti sladkorja, dodanih nepotrebnih aditivov in arom, embalaže in slik na njej, ki nagovarjajo najmlajše.

Zajtrk s presladkimi kosmiči je slab začetek dneva. (Foto: Shutterstock) Previdno Magazin Kosmiči so presladki

"Na prodajnih policah vseh večjih trgovcev smo izbirali med izdelki, ki s privlačnimi sličicami na embalaži vabijo prav naše najmlajše. V pregled smo vključili 16 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk žit s kakavom ali čokolado," so pojasnili na inšitutu. Rezulate testa si lahko najdete tukaj. 

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom, je pokazalo, da so v povprečju vsebovala 26 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, medtem ko so žita za zajtrk s suhim sadjem, ki so jih pregledali februarja 2017, vsebovala v povprečju 19 gramov sladkorja.

Večina vsebuje veliko (preveč) sladkorja

Prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili predvidevajo, naj se ne spodbuja uživanja žit za zajtrk, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka:" Embalaža je tudi oglasno mesto, otroci pa danes pomembno vplivajo na izbor živil v trgovini, zato smo »kaznovali« izdelke, ki so vsebovali več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, saj po našem mnenju ne bi smeli nagovarjati otroke s privlačnimi sličicami živali ali junakov iz animiranih filmov, "sporočajo z MIPOR.

Kot so ugotovili na inšitutu, velika večina pregledanih žit za otroke vsebuje veliko sladkorja, a med vzorci je tudi nekaj manj sladkih izdelkov. Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje hranilne tabele nujno, opozarjajo. 

Najslabše ocenjena...

Poleg tega med pregledanimi žiti za zajtrk ni izdelka brez aditiva, čeprav so namenjena otrokom. Tako noben izdelek ni dobil ocene zelo dobro. Oceno dobro je dobilo šest žit za otroke, ki so vsebovali le dodane arome. Preostali izdelki, ki so vsebovali še emulgator, so bili ocenjeni slabše.

Najslabšo oceno pomanjkljivo sta dobila izdelka Hrustek (emulgator: sojin lecitin, stabilizator E476, aroma) in Marque repere (emulgator: E471, E472e, arome, antioksidant: izvleček z visoko vsebnostjo tokoferolov), ki vsebujeta največ aditivov, še sporočajo iz inštituta.

Ima vaš malček rad samo eno igračko? Škodljivo Zdravje Kar 80 odstotkov staršev daje otrokom prevelike porcije hrane
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.