Nemčija načrtuje množično testiranje, iskali bodo protitelesa

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vsi, ki bi imeli protitelesa, bi dobili nekakšen "certifikat imunosti".
Oglej si celoten članek

Nemčija načrtuje izvedbo množičnega testiranja ljudi, s katerim bodo iskali protitelesa v krvi, da bi odkrili, kdo vse je na virus že odporen in lahko prekine izolacijo ter se vrne v službo. 

Nemški Der Spiegel poroča, da bi nemški znanstveniki radi v prihodnjih tednih v uporabo poslali več sto tisoč krvnih testov za ugotavljanje protiteles proti novemu koronavirusu covid-19. 

Koronavirus Novi podatki za Slovenijo: 841 okuženih, včeraj dva mrtva

Pozitivni bi dobili "certifikat imunosti"

Osebe, pri katerih bi se izkazalo, da imajo v krvi protitelesa, naj bi po poročanju Busines Insiderja dobile poseben certifikat, ki bi jim dovoljeval, da predčasno prekinejo omejitve gibanja. 

Foto: Profimedia Covid-19

Če bo projekt, ki ga po petkovem poročanju Der Spiegla načrtujejo raziskovalci centra Helmholtz Centre for Infection Research v Braunschweigu, bi lahko že na začetku aprila testirali sto tisoč ljudi. 

Nemčija ima sicer glede na število potrjenih okuženih primerov najmanjše število smrtnih žrtev na svetu, kar med drugim pripisujejo obsežnemu testiranju, ki ga je podprla vlada Angele Merkel.

Slovenija Državna sekretarka: "Če lahko, vzemite svojce iz domov za starejše!"

Podobno kot Nemčija množično testiranje načrtuje tudi Velika Britanija. 

Vprašanje zanesljivosti testov

Izkušnje s hitrimi testi po svetu so sicer različne, saj takšni testi niso vedno zanesljivi. Španija je bila denimo po po poročanju Business Insiderja prisiljena vrniti več deset tisoč hitrih testov kitajski družbi, potem ko se je izkazalo, da testiranje ni dalo dovolj zanesljivih rezultatov. 

Foto: Profimedia Covid-19

Nekateri tovrstni testi so pokazali lažne pozitivne rezultate, ker so zaznali protitelesa na druge, veliko manj škodljive vrste koronavirusa. Poleg tega znanstveniki niso enotni, kako pretekle okužbe z novim koronavirusom covid-19 vplivajo na dolgoročno imunost.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.