Zdravje
1333 ogledov

Nemčija načrtuje množično testiranje, iskali bodo protitelesa

Covid-19 Profimedia
Vsi, ki bi imeli protitelesa, bi dobili nekakšen "certifikat imunosti".

Nemčija načrtuje izvedbo množičnega testiranja ljudi, s katerim bodo iskali protitelesa v krvi, da bi odkrili, kdo vse je na virus že odporen in lahko prekine izolacijo ter se vrne v službo. 

Nemški Der Spiegel poroča, da bi nemški znanstveniki radi v prihodnjih tednih v uporabo poslali več sto tisoč krvnih testov za ugotavljanje protiteles proti novemu koronavirusu covid-19. 

Koronavirus v Franciji Koronavirus Slovenija Novi podatki za Slovenijo: 841 okuženih, včeraj dva mrtva

Pozitivni bi dobili "certifikat imunosti"

Osebe, pri katerih bi se izkazalo, da imajo v krvi protitelesa, naj bi po poročanju Busines Insiderja dobile poseben certifikat, ki bi jim dovoljeval, da predčasno prekinejo omejitve gibanja. 

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Če bo projekt, ki ga po petkovem poročanju Der Spiegla načrtujejo raziskovalci centra Helmholtz Centre for Infection Research v Braunschweigu, bi lahko že na začetku aprila testirali sto tisoč ljudi. 

Nemčija ima sicer glede na število potrjenih okuženih primerov najmanjše število smrtnih žrtev na svetu, kar med drugim pripisujejo obsežnemu testiranju, ki ga je podprla vlada Angele Merkel.

dom za upokojence Slovenija Državna sekretarka: "Če lahko, vzemite svojce iz domov za starejše!"

Podobno kot Nemčija množično testiranje načrtuje tudi Velika Britanija. 

Vprašanje zanesljivosti testov

Izkušnje s hitrimi testi po svetu so sicer različne, saj takšni testi niso vedno zanesljivi. Španija je bila denimo po po poročanju Business Insiderja prisiljena vrniti več deset tisoč hitrih testov kitajski družbi, potem ko se je izkazalo, da testiranje ni dalo dovolj zanesljivih rezultatov. 

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekateri tovrstni testi so pokazali lažne pozitivne rezultate, ker so zaznali protitelesa na druge, veliko manj škodljive vrste koronavirusa. Poleg tega znanstveniki niso enotni, kako pretekle okužbe z novim koronavirusom covid-19 vplivajo na dolgoročno imunost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.