Slovenija
61393 ogledov

Državna sekretarka: "Če lahko, vzemite svojce iz domov za starejše!"

dom za upokojence Profimedia
"Poziv direktorja bolnišnice Golnik, naj svojci vzamejo domov pokretne, zelo pozdravljamo, apeliramo na svojce, a prosimo jih, da se tega lotijo z resnostjo in z zavedanjem, da svojca v času epidemije ne bo mogoče sprejeti nazaj v dom," je na novinarski konferenci dejala državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič.

Tako bi domovi lahko naredili prostor za izolacijo, če so vse postelje polne, je to namreč nemogoče izvesti.

"Povem vam lahko primer iz doma, kjer sem bila direktorica (Trebnje, op. a.). Svojci so z dobrimi nameni želeli vzeti domov svojo mamo za vikend, prišli so v petek po kosilu. Že v petek do večerje so jo pripeljali nazaj, ker je rekla, da želi iti domov. Stanovalcem domovi predstavljajo njihov dom. Če jih želite vzeti k sebi, se z njimi pogovorite, da bodo razumeli, da ne gredo domov za tri ure, ampak za tri tedne, morda celo več," je povedala Ribičeva.

Okužbe so potrjene v sedmih ali osmih domovih za starejše, največ v Šmarjah in v Metliki, prav tako zaposlenih. Število okuženih zdravstvenih delavcev je 30, okuženih je 137 stanovalcev.

Mateja Ribič

"Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti izredno težko. Opažate, da se novi virus covid-19, ko enkrat prestopi prag doma starejših zelo hitro širi. Vsi dajemo vse od sebe, naša prva skrb je, da stanovalce zaščitimo, to je tudi prva skrb direktorjev in vseh zaposlenih. Gre za izredne čase, vsi iščemo rešitve, imamo pa isti cilj, da v teh nemogočih razmerah poskrbimo za vaše svojce," je še dejala.

Koronavirus v Franciji Slovenija Šmarje pri Jelšah: Včeraj umrla še dva upokojenca

Danes ob štirih bodo imeli sestanek, na katerem bodo na primeru domov Šmarje in Metlika preučili poti prenosa in poskušali preprečiti vnos okužbe v domove, kjer jih še ni.

Navadni hoteli niso primerni za preselitev

Na vprašanje, ali bodo zdrave preselili v kakšne zaprte hotele, pa je Ribičeva odgovorila, da navadni hoteli za oskrbovance v večini primerov niso primerni, ker nimajo negovalnih postelj. "Pokretnih je le deset do 12 odstotkov oskrbovancev, le te bi se lahko preselilo v kakšen hotel," je povedala.

Opisala je še, kakšni ukrepi so bili sprejeti v domovih. "6. marca predlagali prepoved obiskov, kar so tudi storili. Sprejeti tudi drugi ukrepi, na vhodih razkuževanje čevljev, zaposleni prihajajo z zamikom, da se ne srečujejo v garderobah, na vhodih se meri telesna temperatura. Možno je, da je kdo od zaposlenih ali od nas okužen, preden kaže znake okužbe, merjenje temperature ni stoodstotno zagotovilo, se pa lahko v veliki meri zmanjša vnos okužbe. Vse pokretne stanovalce smo pozvali, naj ne zapuščajo domov. Če kaj potrebujete, se obrnite na zaposlene. Zavedamo se problema zaščitne opreme, deli se na tri dni, ne moremo je dajati na zalogo. Poteka dobra komunikacija glede potreb, vsak dan poročajo o kadru, stanovalcih, koliko zaposlenih in stanovalcev je okuženih. Vsi ogrevalni vozički so razkuženi, glede zunanjih kosil imajo ločene posode za uporabnike pomoči na domu, ta se zbira zunaj doma in pere potem, ko se pere posoda stanovalcev. Potem se pomivalni stroj razkuži."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • bebo2 23:13 01.april 2020.

    Lol, samo par ur so zdržali doma s tastaro. Najbrž mora biti pravi zmaj.

  • Avatar praufo
    praufo 14:51 01.april 2020.

    upam, da ne bom širil lažnih novic, ker oblast že s tem grozi, ampak malo berem različne vsebine ... na kitajskem so ugotovili, da je nekaj tisoč ljudi okuženih popolnoma brez simptomov, koliko jih he torej pri nas? glede na ...prikaži več to, da je gibanje drastično omejeno, ne smeš v drugo občino, potem je lahko približevanje tem ljudem lahko tudi "nevarno", kot vem se pri nas ne testira, torej imamo bore balo podatkov, pa še to testirtanje ni periodično, kako družinski člani ugotovijo da so "čisti"

  • Avatar Leon
    Leon 14:06 01.april 2020.

    Gospa Ribič je dobila navodila od Bele princese ! To lahko govori nekdo ,ki nima takšnih težav . Vprašajte tiste ,ki imajo starše v Domovih in kakšne težave so imeli ob namestitvi . Kdor bi to sedaj naredil ,jih več ...prikaži večč ne dobi v Dom ! Raje bi naredili samomor .