Slovenija
14621 ogledov

Novi podatki za Slovenijo: 841 okuženih, včeraj dva mrtva

Koronavirus v Franciji Epa
Na lestvici okužb na milijon prebivalcev smo se pomaknili za eno mesto navzdol.

Z današnjim dnem se je Slovenija premaknila za eno mesto navzdol na lestvici okužb na milijon prebivalcev. "A povprečnost ni dovolj," je na tiskovni konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin. "Za nas to ne sme in ne more biti dovolj. Mi moramo epidemijo premagati, virus moramo osamiti in ga odstraniti." 

Po uradnik podatkih so 31. marca do polnoči opravili skupaj 1288 testiranj, pri čemer so ugotovili 39 novih okužb z novim koronavirusom covid-19. Na ta dan sta umrli dve osebi, kot smo že poročali gre za oskrbovanca Doma ostarelih Šmarje pri Jelšah. Skupno število potrjenih okuženih primerov v Sloveniji je tako 841.

119 oseb je bilo po uradnih podatkih do polnoči 31. marca hospitaliziranih, med njimi jih je 31 na intenzivni negi. 

  • Iz UKC Ljubljana so sporočili, da imajo hospitaliziranih 53 oseb, med njimi jih je 15 v enotah intenzivne nege. 
  • Skupno število hospitaliziranih pacientov v UKC Maribor je 31; od tega 11 v intenzivni enoti, od teh je 10 pacientov intubiranih.

"Še nismo blizu vrha"

"Spremljajo se podatki o odpustitvi iz bolnišnic. Včeraj sem za dan pred tem povedal, da je bilo takih šest. Danes lahko povem, da so včeraj odpustili osem bolnikov z zdravljenja v bolnišnicah," je pojasnil Kacin. "So pa seveda bolniki, ki bolezen prebolevajo doma, zato je statistika varljiv pojem. Številke obdelujejo na ministrstvu za zdravje."

Povedal je še, da je število do sedaj testiranih oseb 23 762. "Od tega je v domovih za ostarele pozitivnih 30 zaposlenih in 137 oskrbovancev," je še navedel Kacin. "Število okuženih v zdravstvu je 110, izoliranih je nekaj manj kot včeraj."

Število okuženih se po besedah Kacina še ne zmanjšuje na način, da bi lahko rekli, da smo blizu vrha epidemije. "Pripravljamo se na situacijo, ko bo potrebno na umetno predihavanje priključiti večje število pacientov," je dejal Kacin.

Polemike glede omejitve gibanja in razkuževanja

Sicer se je Kacin na tiskovki obregnil ob polemike v zvezi z omejitvijo gibanja in razkuževanja večstanovanjskih stavb. "Prejemam precej SMS in drugih sporočil. V glavnem gre za polemiko glede omejitev gibanja in razkuževanja," je dejal Kacin. "V isti sapi dvomimo v zmogljivost naše vojske in se bojimo njihovega nadzora na naših mejah, kar bi razbremenilo preobremenjene policiste." 

Koronavirus v Franciji Slovenija Šmarje pri Jelšah: Včeraj umrla še dva upokojenca

Vsak teden izgubimo 0,5 BDP

Po grobih ocenah, delanih za povprečje OECD držav, po beseda Kacina države vsak teden krize izgubijo 0,5 odstotka BDP, kar pomeni za Slovenijo 33 milijonov evrov na dan. "Ob tem nekateri dvomijo, da je treba krizo z ukrepi premagati čimprej," je dejal Kacin. "Če bi želeli v zadostni meri in na nadzorovan način prekužiti populacijo, bi potrebovali več let. Škoda za delovanje gospodarstva in družbe pa bi bila nepredstavljiva. Zato povsod mrzlično razvijajo cepiva in zdravila."

Koronavirus - UKC Maribor Slovenija Panika v mariborskem UKC: Okuženega pomešali med ostale bolnike

Dokler bo število na novo okuženih oseb raslo, po beseah Kacina ne bomo uspešni. "Ko bo začelo število okuženih padati in bosta npr. dve osebi okužili le eno, bomo govorili, da je vrh za nami," je poudaril Kacin. "To ni vlak, ki vozi po vnaprej ustaljenih tirnicah. Mi sami ga upravljamo. Edini način, da premagamo virus, je, da ga čimbolj osamimo. Obstoječe alternative ni. A to je tudi dobra novica - to je povsem v naši moči. To lahko storimo in to moramo nujno storiti. Ko bomo vsi to storili, verjamem, da ne bo potrebno spraševanje, ali je res potrebno razkuževati večstanovanjske stavbe. Vsak preventivni ukrep šteje."

Povsod ukrepe zaostrujejo

Poudaril je, da veleposlaništva spremljajo ukrepe po svetu. "Nobena država ne sprošča ukrepov, razen Kitajske, pa še ta le v eni provinci," je dejal Kacin. "V Belgiji policija z uporabo dronov nadzoruje gibanje prebivalcev. Švica že izdeluje profil gibanja elektronskih uporabnikov, da jim bo lahko sledila, poleg tega lahko na mejo pošlje 800 pripadnikov vojske. Pri nas pa je to problem. Številne evropske države imajo razglašeno izredno stanje in podobne ukrepe kot Slovenija." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 12:22 01.april 2020.

    lahko bi malo bolj azurno porocali o ozravljenih. vseh ozdravljenih. ze zaradi seruma. tukaj zraven je pomesana politika strahu iz 91ga. Za njih je to druga osamosvojitev. Padanje bomb, preletanje sovarnizh letal nima veze s tem obvladljivim virusom. de****