"Novi koronavirusi, ki lahko zdaj okužijo ljudi"

Foto: Epa
Foto: Epa
Opozorilo virologinje iz Wuhana sproža dodatne skrbi.
Oglej si celoten članek

Netopirji v regijah južne in jugozahodne Kitajske v sebi nosijo še nove koronaviruse, ki lahko že zdaj preidejo oziroma okužijo tudi ljudi, je opozorila virologinja Shi Zhengli z inštituta v Wuhanu, piše Guardian. 

Dodala je še, da ti novi virusi, med katerimi so tudi bližnji sorodniki virusa Sars-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, najverjetneje že krožijo v državah južne Azije. 

"Ženska netopir", kot so že v preteklosti poimenovali to znanstvenico zaradi njenega preučevanja koronavirusov pri netopirjih, je izpostavila, da bi morali te viruse iskati tako na Kitajskem kot v ostalih državah južne Azije. 

Fokus na cepivo

Številne države po svetu še naprej beležijo zaskrbljujoče številke dnevno na novo potrjenih okužb s Sars-CoV-2, upe polagajo v cepivo. Pri tem je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na posebnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov o covidu-19 pozval k pravični razdelitvi cepiva proti covidu-19. 

"Naj bom jasen. Preprosto ne moremo sprejeti sveta, v katerem so revni in marginalizirani poteptani s strani bogatih in vplivnih v stampedu za cepiva," je povedal Tedros na posebnem zasedanju GS ZN o covidu-19, ki se je zaključilo včeraj. Pozval je k takojšnji finančni injekciji v višini 4,3 milijarde ameriških dolarjev za mednarodno pobudo Covax, katere namen je pravična razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu.

"To je globalna kriza in rešitve je treba deliti pravično kot globalne javne dobrine. Ne kot zasebne stvari, ki še poglabljajo neenakosti," je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Covid-19 Rusi začeli z množičnim cepljenjem

Covid-19 Premešane karte? Bo to zdravilo v resnici ustavilo pandemijo?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 15:15 6. December 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • 11:49 6. December 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • 05:00 6. December 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.