Zdravje
11747 ogledov

"Novi koronavirusi, ki lahko zdaj okužijo ljudi"

Covid-19 Epa
Opozorilo virologinje iz Wuhana sproža dodatne skrbi.

Netopirji v regijah južne in jugozahodne Kitajske v sebi nosijo še nove koronaviruse, ki lahko že zdaj preidejo oziroma okužijo tudi ljudi, je opozorila virologinja Shi Zhengli z inštituta v Wuhanu, piše Guardian. 

Dodala je še, da ti novi virusi, med katerimi so tudi bližnji sorodniki virusa Sars-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, najverjetneje že krožijo v državah južne Azije. 

"Ženska netopir", kot so že v preteklosti poimenovali to znanstvenico zaradi njenega preučevanja koronavirusov pri netopirjih, je izpostavila, da bi morali te viruse iskati tako na Kitajskem kot v ostalih državah južne Azije. 

Fokus na cepivo

Številne države po svetu še naprej beležijo zaskrbljujoče številke dnevno na novo potrjenih okužb s Sars-CoV-2, upe polagajo v cepivo. Pri tem je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na posebnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov o covidu-19 pozval k pravični razdelitvi cepiva proti covidu-19. 

"Naj bom jasen. Preprosto ne moremo sprejeti sveta, v katerem so revni in marginalizirani poteptani s strani bogatih in vplivnih v stampedu za cepiva," je povedal Tedros na posebnem zasedanju GS ZN o covidu-19, ki se je zaključilo včeraj. Pozval je k takojšnji finančni injekciji v višini 4,3 milijarde ameriških dolarjev za mednarodno pobudo Covax, katere namen je pravična razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu.

"To je globalna kriza in rešitve je treba deliti pravično kot globalne javne dobrine. Ne kot zasebne stvari, ki še poglabljajo neenakosti," je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Moskva Covid-19 Svet Rusi začeli z množičnim cepljenjem zivljenje02.04.08...tablete...zdravila...foto: iStockphoto... Covid-19 Zdravje Premešane karte? Bo to zdravilo v resnici ustavilo pandemijo?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • plunexma 15:15 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • blogopox 11:49 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • nibbmangcont 05:00 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks