Zdravje
5186 ogledov

Premešane karte? Bo to zdravilo v resnici ustavilo pandemijo?

zivljenje02.04.08...tablete...zdravila...foto: iStockphoto... iStockphoto
Zdravilo se trenutno nahaja v napredni fazi kliničnih testiranj.

Skupina znanstvenikov z Inštituta za biomedicinske znanosti Univerze Georgia je razkril, da preučujejo zdravilo, ki ga lahko le popijemo, a je popolnoma učinkovit v preprečevanju širjenja novega koronavirusa, so potrdili pri omenjeni univerzi. 

Sprva so znanstveniki dognali, da je zdravilo - molnupiravir - izjemno učinkovito zoper virus gripe. "Prvič smo dokazali, da že obstaja zdravilo, ki se ga v telo vnese oralno in hitro blokira prenos virusa SARS-CoV-2. To bi lahko popolnoma premešalo karte," je izpostavil dr. Richard Plemper, vodja znanstvenega tima. 

Preprečevanje širjenja novega koronavirusa med populacijo do trenutka, ko bo cepivo širše dostopno, je najpomembnejši izziv pri soočanju s pandemijo. Omenjena skupina znanstvenikov izpostavlja tri potencialne prednosti zdravila: zaustavitev napredovanja bolezni pri težjih oblikah, skrajšanje faze, ko oboleli lahko virus prenaša naprej, pri čemer bi se zmanjšala socialna in ekonomska cena okužb ter hitro gašenje izbruhov lokalnih žarišč. 

"Zabeležili smo, da ima molnupiravir širok spekter aktivnosti proti respiratornih RNK virusih; z virusom okužene živali so po zaužitju zdravila kar nekajkrat hitreje okrevale, vpliv na prenos virusa pa je dramatičen," je izpostavil dr. Plemper. 

V raziskavi so uporabili veverice, ki so, meni omenjeni zdravnik, primerne za študijo, saj brez teža širijo novi koronavirus, pri čemer se pri njih zelo redko razvije hujša bolezen covid-19. Najprej so jih okužili, potem pa spremjali širjenje virusa med njimi. Po zaužitvi omenjenega zdravila so v isti prostor spustili okužene in neokužene veverice. Do novih okužb ni prišlo. 

Če bodo podatke, dobljene pri testiranju veveric, v raziskavi dobili tudi pri skupini ljudi, bi pacienti s covid-19 lahko v 24-tih urah po zaužitju zdravila postali nenevarni za okolico. Molnupiravir je trenutno v napredni fazi kliničnih testiranj. 

Aleš Rozman Med najslabšimi na svetu Slovenija Isti ukrepi na Češkem delujejo, pri nas ne. Kaj se dogaja? Covid-19 Slaba prognoza Slovenija Prvo sproščanje ukrepov se pomika daleč v december

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:01 05.december 2020.

    morda že razmišljajo o umiku,je začelo vroče postajat

  • Avatar Leon
    Leon 07:52 05.december 2020.

    Tamiflu .Ali se spomnite tega čudežnega zdravila ?Uporaba je za preprečevanje in zdravljenje gripe za oskrbovance socialnovarstvenih zavodov; le po navodilu epidemiologa.

  • Solton 21:59 04.december 2020.

    Sometimes I wish I were an angel Sometimes I wish I were you