Slovenija
7742 ogledov

Prvo sproščanje ukrepov se pomika daleč v december

Covid-19 Epa
Prvi možni datum za sproščanje ukrepov je 18. december.

Institut Jožef Štefan, ki objavlja Projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji, po novem ocenjuje tudi, kdaj bi lahko prišlo do sproščanja ukrepov po fazah, kot jih je včeraj predstavila vlada

Prvo sproščanje bi tako po njihovih prognozah ob reprodukcijskem številu okoli 1, kar pomeni, da ena oseba okuži eno osebo, prišlo 18. decembra (včeraj je bil datum 12. december), ko naj bi iz črne faze, v kateri se nahajamo sedaj, prešli v rdečo fazo. 

Rdeča faza predvideva sproščanje javnega potniškega prometa v omejenem obsegu, odptje muzejev, knjižnic, galerij, obratovati lahko začnejo frizerji, prav tako se lahko ponujajo storitve manikure in pedikure. Vse to ob upoštevanju ukrepov. 

Faze | Avtor: IJS IJS
"Potek epidemije je odvisen od obnašanja ljudi, zato so negotovosti ocen velike," razlagajo pri IJS. "V napovedi je predpostavljeno, da je R zdaj približno 1 in da epidemija nato upada zaradi prekuževanja." V primeru, da bi z ukrepi uspeli bolje zajeziti širjenje virusa, bi do sproščanja ukrepov lahko prišli prej. 

"Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ in v podkategorijah verjetno spet raste, prav tako v DSO-jih, v preostali Sloveniji brez DSO-jev pa verjetno počasi pada," navajajo pri IJS. "V bolnicah je bil vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh."

Upadanja epidemije po ocenah IJS še ni, vendar je treba upoštevati, da se sedaj bolj široko testira z antigenskimi testi, pozitivne pa potrjuje s PCR testi, kar poveča število in delež pozitivnih testov in posledično je tako izračunan R v prehodnem obdobju nekoliko precenjen.

"Trenutno imamo v povprečju približno 1490 pozitivnih testov dnevno," navajajo pri IJS. "Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan."

Hospitalizirani | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • tomaz65 10:43 08.december 2020.

    Pa ne me zezat no da je sedaj mogoce se preracunavat in analize delat kaj se bo z nami dogajal.imamo edini na svetu tako masino ali so nasi znanstveniki tako preklemano pametni da vse vedo o cloveku.za kozlat kam smo ...prikaži več prisli.cestitke vsem ki so prisli fo teh rrzultatov

  • ode 22:43 04.december 2020.

    Tega na tem portalu ne boste mogli prebrati: https://siol.net/novice/slovenija/neznanci-ponoci-umazali-procelje-ministrstva-za-kulturo-540498

  • Solton 22:05 04.december 2020.

    prvo sproščanje ukrepov bo šele, k se bojo balkanci odločil da nočjo bit več balkanci, pa čist nč prej...