Svet
593 ogledov

Rusi začeli z množičnim cepljenjem

Moskva Epa
V Moskvi so danes začeli množično cepljenje proti covidu-19.

Iz Rusije poročajo o novem dnevnem rekordu novih okužb s koronavirusom. Zabeležili so jih skoraj 28.800.

Moskovske zdravstvene oblasti so medtem sporočile, da so v ruski prestolnici odprli 70 centrov za cepljenje proti covidu-19. Najprej se lahko cepijo tisti, ki delajo v zdravstvu, izobraževanju in socialnih službah. Po navedbah dopisnika francoske tiskovne agencije AFP so pred mesti za cepljenje nastale vrste.

Delavci, ki so starejši od 60 let ali imajo kronične bolezni, se ne morejo udeležiti cepljenja. To velja tudi za ženske, ki so noseče ali dojijo. Kdaj bo cepivo na voljo širši javnosti, oblasti niso sporočile.

Moskva | Avtor: Epa Epa

Učinkovitost 95-odstotna

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v sredo pristojnim naročil, naj cepljenje širše javnosti začnejo prihodnji teden. Dodal je, da je Rusija proizvedla skoraj dva milijona odmerkov cepiva ruske izdelave Sputnik V.

Rusija je to cepivo registrirala že avgusta, še preden se je začela tretja faza kliničnega preizkušanja. Njegova učinkovitost je po besedah tistih, ki so ga razvili, 95-odstotna.

Iz države medtem danes poročajo o 28.782 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj se je okužilo že več kot 2,43 milijona ljudi. Umrlo je 42.684 covidnih bolnikov, od tega 508 v zadnjem dnevu.

Presežne smrti Covid-19 Slovenija Še vedno menite, da je covid podoben gripi? Poglejte ta graf!

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • popokatopetl 14:42 05.december 2020.

    "Delavci, ki so starejši od 60 let ali imajo kronične bolezni, se ne morejo udeležiti cepljenja. ..." ---------------- Pa smo tam, precej verjetno starostnikov ne bodo hoteli kmalu cepit, ker se bojiji stranskih učinkov.