Omikron se hitro širi, že v toliko evropskih državah je prisoten

Foto: Epa
Foto: Epa
Omikron so sicer kot prvi v EU v petek potrdili v Belgiji, nato pa ji je sledila že vrsta evropskih držav.
Oglej si celoten članek

Prve okužbe tudi v Španiji in na Švedskem

Španija in Švedska sta se danes popoldne pridružili vse številnejšim evropskim državam, kjer so v zadnjih dneh potrdili prve primere okužbe z novo različico novega koronavirusa omikron.

V Španiji so skrb vzbujajočo različico potrdili pri osebi, ki je v državo pripotovala z letalom iz Južne Afrike, so sporočili iz ene od madridskih bolnišnic in dodali, da se okužena oseba zaenkrat dobro počuti.

Preberite še: Bojana Beović: Na ta način bomo vsaj delno zamejili širjenje nove različice

Tudi na Švedskem so prvo okužbo z omikronom po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki navaja sporočilo švedske agencije za javno zdravje, potrdili pri nekem potniku, ki je nedavno prispel iz Južne Afrike, sicer pa prihaja iz regije Skane na jugu države. Test je opravil pred približno tednom dni.

Omikron so sicer kot prvi v EU v petek potrdili v Belgiji, nato pa ji je sledila že vrsta evropskih držav, med drugim Nemčija, Italija, Avstrija in Portugalska.

Zdravje Ne izgubljajo časa, začeli s prilagajanjem cepiva

Na Nizozemskem že 14 primerov

Na Nizozemskem so jih pri potnikih iz Južne Afrike po zadnjih podatkih potrdili že 14. Skupaj je na letalih družbe KLM iz Južne Afrike v Amsterdam od petka pripotovalo 624 ljudi, 61 je bilo pozitivnih na testu za novi koronavirus, od tega jih je bilo 14 okuženih z različico omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za 61 pozitivnih potnikov so nizozemske oblasti odredile karanteno in jih večinoma namestile v hotelu blizu letališča Schiphol. Dva sta od tam v nedeljo uspela pobegniti, a ju je policija danes aretirala na letalu za Španijo, ki je bilo tik pred vzletom. Zdaj sta v izolaciji v bolnišnici.

Slovenija Hudič ima mlade, kaj pa zdaj?

Mnoge države zaostrujejo ukrepe

Številne države, ne le evropske, so v strahu pred novo različico, ki naj bi bila zelo nalezljiva in morda tudi precej bolj odporna na obstoječa cepiva, uvedle stroge omejitve na potovanja iz držav na jugu Afrike, kjer so to različico nedavno prvi identificirali. Mnoge se odločajo tudi za zaostritev drugih protikoronskih omejitev.

Danes se jim je pridružila še Poljska, ki je podobno kot druge evropske države prepovedala lete iz sedmih držav na jugu Afrike - Južne Afrike, Namibije, Zimbabveja, Bocvane, Mozambika, Esvatinija in Lesota. Potniki, ki se bodo iz teh držav vrnili nazaj na Poljsko, bodo morali v 14-dnevno karanteno, ki je tudi z negativnim testom ne bodo mogli prekiniti. 

Virus naj bi izviral iz Bocvane

Po prvih ugotovitvah nova različica koronavirusa omikron izvira iz Bocvane, je na novinarski konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje sporočila znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD. Presenetljivo število mutacij v različici koronavirusa omikron bi lahko pomenilo, da ta izvira iz bolnika z virusom HIV ali drugo imunsko pomanjkljivostjo, je za DPA povedal generalni sekretar nemškega združenja za imunologijo Carsten Watzl. Kako nevarna je različica, strokovnjaki še ne znajo oceniti. Zaenkrat ni umrl še nihče okužen z novo različico.

NLZOH še ni odkril nove različice

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so od 8. 11. do 21. 11. 2021 sekvencirali 1104 vzorcev - 865 vzorcev iz sheme A, 217 vzorcev iz sheme C (naročila epidemiologov, reinfekcije) ter 22 vzorcev iz sheme D (bolniki na intenzivni negi). V vseh 865 vzorcih iz sheme A so potrdili delta različico virusa SARS-CoV-2 (B.1.617.2 ter njene podlinije AY.xx). 

Foto: NLZOH Različice NLZOH

V štirih vzorcih pa so potrdili različico AY.4.2, ki jo zaradi hitrega širjenja v Angliji podrobneje spremljajo, preostalih treh različic s statusom VOC (variants of concern): beta (B.1.351), gama (P.1) in omikron (B.1.1.529), pa v zadnjem obdobju sekvenciranja niso potrdili.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.