"Opažamo kognitivne motnje, motnje koncentracije, težave s spominom"

Novi koronavirus pušča posledice še potem, ko bolniki bolezen preobolijo.
Oglej si celoten članek

Večkrat smo že pisali o raziskavah, ki kažejo, da lahko covid-19 pušča posledice še tedne in mesece po preboleli bolezni. Ali so posledice na pljučih in možganih lahko tudi dolgoročne, je zaradi premalo podatkov ob novi bolezni po navedbah strokovnjakov še težko z zagotovostjo trditi. 

Študija Nova in zaskrbljujoča ugotovitev o Covid-19: Kapi, psihoze...

Bolniki, ki so preboleli covid-19 še nekaj časa čutijo utrujenost, imajo glavobole ali težave s koncentracijo. "Najbolj izrazita ostaja utrujenost in šibka fizična zmogljivost," je za RTV SLO dejala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana. "Zdaj imamo podatke za pol leta, dobili bomo podatke še o dodatnih poznih zapletih. Pri ošpicah se denimo lahko zapleti pojavijo še več kot dve leti po tem, ko je nekdo bolezen prebolel."

Mateja Logar

Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki pa je povedal: "Opažamo kognitivne motnje, motnje koncentracije, težave s spominom, bolniki imajo pogoste glavobole."

Večina težav s časom izzveni, a ni jasno, kakšne so lahko dolgotrajne posledice. 

Covid-19 Najnovejša dognanja o virusu še poglabljajo skrbi

"Težke pljučnice zelo rade puščajo posledice v obliki zadebelitve pljučnega tkiva," je povedala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. "Ne vemo še, kaj bo z nevrološkimi posledicami, ker vemo, da nekatere nalezljive bolezni lahko tudi dolgoročno povzročijo okvaro spomina, miselnosti in podobno."

Novega koronavirusa po mnenju strokovnjakov ne bi smeli enačiti z gripo ali prehladom. "Več kot bo okuženih, več bo kritično bolnih in več bo bolnikov z različnimi posledicami in z okvarami različnih organov," je za RTV SLO še poudaril Jereb. "Nihče ni varen pred okužbo in pred težjimi zapleti."

Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman je glede dolgoročnih posledic covid-19 za RTV SLO dejal, da težko v tej fazi rečemo, da so te komplikacije specifične za covid-19. "Tudi pri drugih respiratornih virusih pri težkem poteku opažamo takšne zaplete," je povedal Rozman. "Če imamo bolnika z gripo, ki je več tednov na ventilatorju, bo to pustilo posledice na pljučih. Pri nekaterih se začnejo pljuča brazgotiniti. Če so imeli prej kakšno kronično bolezen, se lahko ta bolezen poslabša in ni nikoli več tako, kot je bilo pred pljučnico. Je pa res, da najdemo tukaj nekaj specifičnih situacij, ki bi jih lahko pripisali koronavirusu. Predvsem trombostični zapleti s strdki, težave z vonjem in nekatere nevrološke težave." 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 09:28 16. Julij 2020.

    To so baje tudi simptomi psihičnega mučenja ljudi.

  • 08:16 16. Julij 2020.

    Odkar se zavedam, so ti simptomi prisotni pri večini slovenceljnov. Če pa pogledam vlado bananarepublike, je pa šolski primer vsega …

  • 21:48 15. Julij 2020.

    "Opažamo kognitivne motnje, motnje koncentracije, težave s spominom, bolniki imajo pogoste glavobole." Vse to so tudi simptomi prekomernega EMF sevanja....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.