Zdravje > Aktualno
60553 ogledov

Nova in zaskrbljujoča ugotovitev o Covid-19: Kapi, psihoze...

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana

Predhodna študija bolnikov, hospitaliziranih zaradi Covid-19 ugotavlja, da bolezen lahko poškoduje možgane, kar povzroči zaplete, kot so možganska kap, vnetja, psihoze in demenci podobni simptomi."Gre za prvo podrobnejšo analizo po vrsti vrsti nevroloških zapletov COVID-19," navajajo raziskovalci študije objavljene v ugledni  reviji Lancet Psychiatry.

"Gre za pomemben povzetek zapletov, povezanih z možgani pri hospitaliziranih bolnikih. Ključno je, da nadaljujemo z zbiranjem teh informacij, saj bomo le tako v v celoti razumeli ta virus," je za agencijo Reuters dejala Sarah Pett, profesorica univerze v Londonu, ki je vodila študijo. Njena ekipa je podrobno preučila 125 primerov iz Velike Britanije.

Vodja raziskav Benedict Michael z univerze Liverpool opozarja, da se študija osredotoča na težje primere bolezni. Podatki so bili zbrani med 2. in 26. aprilom, ko se je bolezen v Veliki Britaniji eksponentno širila. Najpogostejši zaplet v možganih je bila kap - o tem so poročali pri 77 od 125 bolnikov. Kap se najpogosteje pojavila pri bolnikih, starejših od 60 let, največ pa jih je povzročil strdek krvi v možganih, znan kot ishemična možganska kap.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Huda izkušnja Zdravje "Nisem mogel govoriti, vid je naenkrat ugasnil"

Študija je še pokazala, da je 39 od 125 bolnikov kazalo znake zmedenosti , kar pomeni spremembo v duševnem stanju. Od tega so pri devetih zaznali blažjo travmatsko poškodbo možganov, znano kot encefalopatija, sedem pa je imelo vnetje možganov ali encefalitis. Michael je dejal, da so te ugotovitve pomemben zgodnji korak k določitvi učinka COVID-19 na možgane. "Zdaj potrebujemo podrobne študije, da bomo razumeli možne biološke mehanizme ... zato bomo lahko raziskali potencialno zdravljenje," je dodal. 
 

Komentarjev 4
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 13:29 28.junij 2020.

    bilo bi zanimivo zapisati kaj kovid-19 ne povzroča, ker po poročanju medijev povzroča celo smrt, res grozljivo ;)

  • jakec1575 12:57 28.junij 2020.

    valjda da lahko poskoduje mozgane pri tezjem poteku, ce ti oksidacija pade pod varno raven. nic novega. pri blagem poteku ni strahu,.

  • Avatar Ressiolla
    Ressiolla 01:21 28.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m