Opičje koze že čisto blizu nam

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hospitalizirali so 35-letnega moškega.
Oglej si celoten članek

V Avstriji na Dunaju je bil ponoči zaradi suma na bolezen opičjih koz hospitaliziran nek 35-letnik, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili na avstrijskem zdravstvenem ministrstvu. Dokončna diagnoza naj bi bila po napovedih znana najkasneje jutri zjutraj, a moški kaže tipične simptome, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu.

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo. Avstrijske zdravstvene oblasti so sicer že v petek sporočile, da bodo po pozivu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v začetku tedna začele s sledenjem vseh stikov okuženih.

Odločitve o tem, ali bo opičje koze po novem treba obvezno prijaviti ter ali bodo morali okuženi v karanteno, medtem še ni, je pa v rokah WHO in Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

Tudi v Španiji in Grčiji 

O sumih prvih okužb z virusom opičjih koz sicer poročajo tudi s španskih Kanarskih otokov in Grčije, medtem ko so jih potrdili že v več evropskih državah. Prva med njimi je bila 7. maja Velika Britanija, od koder zdaj poročajo tudi o več lokalnih prenosih okužbe.

Kot navedbe vodje britanske agencije za varnost UKHSA Susan Hopkins navaja nemška tiskovna agencija dpa, zdaj na dnevni bazi beležijo lokalne prenose, ki niso povezane s potovanji v zahodno Afriko, kjer je bolezen opičjih koz endemična.

Potrdila je še, da so večino primerov potrdili v mestih ter pri moških, ki so homo- ali biseksualci. Tveganje za splošno populacijo sicer po njenih besedah še naprej ostaja "izjemno nizko".

Zdravje NIJZ izdal ta opozorila glede opičjih koz Zdravje Opičje koze že v Italiji, okuženi je bil le na Kanarskih otokih. Koliko so nevarne?

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:16 22. Maj 2022.

    evo, že spet eno novo sranje ... a zdej bomo pa še tole fasal, pa spet epidemija, pa ceplenje, pa …

  • 16:09 22. Maj 2022.

    Blizu nas in ne blizu nam ..."novinarčki"...polpismeni..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.