Zdravje
5594 ogledov

Opičje koze že čisto blizu nam

Opičje koze Profimedia
Hospitalizirali so 35-letnega moškega.

V Avstriji na Dunaju je bil ponoči zaradi suma na bolezen opičjih koz hospitaliziran nek 35-letnik, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili na avstrijskem zdravstvenem ministrstvu. Dokončna diagnoza naj bi bila po napovedih znana najkasneje jutri zjutraj, a moški kaže tipične simptome, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu.

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo. Avstrijske zdravstvene oblasti so sicer že v petek sporočile, da bodo po pozivu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v začetku tedna začele s sledenjem vseh stikov okuženih.

Odločitve o tem, ali bo opičje koze po novem treba obvezno prijaviti ter ali bodo morali okuženi v karanteno, medtem še ni, je pa v rokah WHO in Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

Tudi v Španiji in Grčiji 

O sumih prvih okužb z virusom opičjih koz sicer poročajo tudi s španskih Kanarskih otokov in Grčije, medtem ko so jih potrdili že v več evropskih državah. Prva med njimi je bila 7. maja Velika Britanija, od koder zdaj poročajo tudi o več lokalnih prenosih okužbe.

Kot navedbe vodje britanske agencije za varnost UKHSA Susan Hopkins navaja nemška tiskovna agencija dpa, zdaj na dnevni bazi beležijo lokalne prenose, ki niso povezane s potovanji v zahodno Afriko, kjer je bolezen opičjih koz endemična.

Potrdila je še, da so večino primerov potrdili v mestih ter pri moških, ki so homo- ali biseksualci. Tveganje za splošno populacijo sicer po njenih besedah še naprej ostaja "izjemno nizko".

Koronavirus covid-19 laboratorij Zdravje Slovenija NIJZ izdal ta opozorila glede opičjih koz laboratorij analiza bakterij Zdravje Zdravje Opičje koze že v Italiji, okuženi je bil le na Kanarskih otokih. Koliko so nevarne?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • eminenca 17:16 22.maj 2022.

    evo, že spet eno novo sranje ... a zdej bomo pa še tole fasal, pa spet epidemija, pa ceplenje, pa spet ukrepi, pa protesti pa ... jao, no sej tale štala z virusi je bila napovedana, če ne bo tole, ...prikaži več bo pa kaj drugega ... opičje koze?, prvič slišim

  • Avatar luckyss
    luckyss 16:09 22.maj 2022.

    Blizu nas in ne blizu nam ..."novinarčki"...polpismeni..