Slovenija
10894 ogledov

NIJZ izdal ta opozorila glede opičjih koz

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
V Sloveniji primera še ni.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da primera opičjih koz v Sloveniji še niso zaznali. 

Nacionalna koordinatorica cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek je v današnji izjavi za medije povedala, da so simptomi opičjih koz zelo neznačilni. Običajni znaki, kot so povišana telesna temperatura, glavobol, izčrpanost in lahka mrzlica se namreč pojavljajo tudi pri drugih boleznih. Po določenem času pa se pojavi tudi izpuščaj.

Vira okužbe še niso identificirali

Izpuščaj je najbolj značilen znak bolezni, ki jo povzročajo virusi koz. Pri opičjih kozah gre namreč za virus iz skupine t. i. poxvirusov, ki je podoben virusu črnih koz. Gre za bolezen, ki smo jo s cepljenjem že izkoreninili. Od takrat se virusi iz skupine poxvirusov pojavljajo predvsem pri živalih, lahko pa se prenesejo tudi na ljudi, je dejala Grgič Vitkova.

Pri pojavu opičjih koz je nenavadno, da so bili prej ti primeri vedno povezani s potovanji, torej s potniki, ki so potovali v endemične dežele in prišli v stik z živalmi. Pri konkretnem pojavu pa se ta prenaša lokalno s človeka na človeka, vira okužbe pa še niso identificirali.

Bojazni, da bi se hitro prenašale, ni

Prenos lahko poteka s kapljičnim prenosom, ampak le v primeru tesnega stika preko izločkov lezij, ki se pojavljajo na koži, je pojasnila Grgič Vitkova. V primera takšnega prenosa mora biti stik tesen in tudi trajati mora nekaj časa, zato ni bojazni, da bi se bolezen hitro prenašala.

Po podatkih, s katerimi razpolagajo na NIJZ, se bolezen trenutno pojavlja v skupini moških, ki imajo spolni stik z moškimi. Trenutno gre za posamezne primere, za katere iščejo vire okužb, a so pri identifikaciji skupkov zaenkrat še neuspešni.

Registrirano eno zdravilo

Trenutno je zoper bolezen registrirano eno zdravilo, vendar na NIJZ nimajo podatka, kako dostopno je. Zoper opičje koze je do neke mere učinkovito cepivo zoper črne koze, vendar še ni podatka v kakšni meri. Nekatere države razmišljajo, da bi cepili tesne kontakte, a pravih priporočil zaenkrat še ni, je rekla Grgič Vitkova. Starejši od 50 let, ki so že cepljeni zoper črne koze, so predvidoma vsaj delno zaščiteni.

Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, povzroča blažjo obliko bolezni. Smrtnost naj bi se gibala pri treh odstotkih, pri vseh odkritih primerih pa je šlo za blag potek bolezni - z izpuščaji. Bolezen je bolj nevarna za male otroke in za imunsko oslabljene osebe, vendar zanje zaenkrat ni bojazni, saj bolezni v Sloveniji še nismo odkrili, je mirila Grgič Vitkova.

laboratorij analiza bakterij Zdravje Zdravje Opičje koze že v Italiji, okuženi je bil le na Kanarskih otokih. Koliko so nevarne?

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
 • pravičnik77 21:13 20.maj 2022.

  najbolj učinkovit ukrep bi bil odstranitev Kreka... in potem naprej

 • Avatar pantani
  pantani 20:01 20.maj 2022.

  Najbolj obetajoče zdravilo v kliničnih preizkusih je cidofovir, ki učinkovito zavira razmnoževanje virusa opičjih koz- a ni zanimivo, da to zdravilo naenkrat nima več dovoljenja za promet. Poznano? Imeli pa so ga za zdravljenje aidsa-hm, res čuden ta nenadni pojav ...prikaži več opičjih koz, ko pa smo lahko videli tisti,ki smo malo raziskovali, da je vse več primerov aidsa po cepljenju proti covidu. Ccccc.....

 • Avatar Leon
  Leon 19:35 20.maj 2022.

  Ali se spomnite Twetta Tonina ; "Socializem za vedno!” "Ne pozabite, da smo v času socializma hodili po banane v Celovec"...torej za bolezen opic je kriv socializem ,ker je Tonin hodil v Celovec po banane .