Zdravje
4650 ogledov

Opičje koze že v Italiji, okuženi je bil le na Kanarskih otokih. Koliko so nevarne?

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Prvi primer opičjih koz, ki so jih v zadnjih tednih zaznali že v več evropskih državah in v Severni Ameriki, so danes potrdili tudi v Italiji.

Opičje koze v Italiji so odkrili pri moškem, ki se je vrnil s Kanarskih otokov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Moški je s simptomi opičjih koz obiskal bolnišnico v Rimu. Bolezen so nato s testiranji potrdili v rimski bolnišnici za nalezljive bolezni Spallanzani, še navaja Ansa.

Dve različici virusa, ena bolj smrtonosna

Zdravstvene oblasti v Severni Ameriki in Evropi od začetka maja beležijo vse več primerov okužb z virusom opičjih koz, zaradi česar se pojavljajo strahovi, da bi se ta bolezen, ki je endemična v delih Afrike, lahko razširila drugod po svetu. Od začetka maja so potrjene primere okužbe zabeležili v Veliki Britaniji, ZDA, Španiji, na Portugalskem in nazadnje še v Kanadi.

Znani sta dve genetski različici virusa; ena se pojavlja v kotlini Konga, druga pa v Zahodni Afriki. V WHO so potrdili, da je bila pri okuženem posamezniku v Veliki Britaniji odkrita zahodnoafriška različica, ki je bistveno manj smrtonosna, a še vedno potencialno zelo nevarna.

Opičje koze | Avtor: Profimedia Profimedia

Cepljeni proti črnim kozam delno zaščiteni

Opičje koze se lahko prenašajo kapljično, če pride do vdiha večjih kapljičnih delcev, in prek stika s kožnimi ranami okuženega ali materialov, ki so bili v stiku z njegovo kožo. Kot še navaja WHO, inkubacijska doba traja od pet do 21 dni. Simptomi so lahko blagi ali resni, rane, ki nastanejo, pa so lahko tudi boleče.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Prvi simptomi podobni gripi 

Zdravstvene oblasti v Severni Ameriki in Evropi od začetka maja beležijo vse več primerov okužb z virusom opičjih koz, zaradi česar se pojavljajo strahovi, da bi se ta bolezen, ki je endemična v delih Afrike, lahko razširila drugod po svetu.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opičje koze povzroča virus, soroden virusu, ki je kriv za bolezen črnih koz, ki je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Cepivo še nedostopno 

Do prenosa prihaja tudi med ljudmi, in sicer ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Inkubacijska doba opičjih koz je praviloma med 6 in 13 dni, ampak lahko traja tudi do 21 dni. Najresnejše simptome imajo ponavadi otroci. Vsi svetovni prebivalci, mlajši od 40 let načeloma niso bili cepljeni proti črnim kozam in so kot takšni bolj izpostavljeni okužbi.

Covid-19, UKC Ljubljana Opozorila Zdravje Nevarna bolezen se iz Afrike širi v Evropo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Mkovac22 06:46 20.maj 2022.

    Še dobro, da imamo cepivo in Žurnal, ki ga bo promoviral!

  • Pišmevuh 16:37 19.maj 2022.

    Pa prijtelj od prijatelja mojega sina je kihnil. Kaj je cepivo že dostopno?

  • rd2dmk2 14:54 19.maj 2022.

    prvič, že spet cepljenje . drugič že spet kasta farmacevtska si mane roke. tretjič zdej imam pa zadost. bolezen je doma v afriki in jest ne hodim v afriko. kdor pa gre in to sabo prnese. nič cepit, nič karantene, ...prikaži več zapokat pa nazaj poslat. pa nič več nazaj.pa naj bo levi ali desni , beli ali rumeni. keri vrag ti je treba it v afriko ? fukat črnke ? gledat leva na 50 m . pa kaj boš tam ? doma bodi. pa dons pejt v sežano na pršut in teran, jutri pa v ljutomer na gibanico, tunko in rizling. in ponovi