Opozorila zdravnikov: 18 letnik vzel tabletko in umrl

Foto: Profimedia
Zdravniki opozarjajo na novi stranski učinek.
Oglej si celoten članek

18-letnik, ki je na enem izmed glasbenih festivalov zaužil drogo MDMA oziroma ekstazi, je umrl zaradi kolapsa pljuč. Nastnika, čigar ime ostaja anonimno, so odpeljali v bolnišnico, potem ko je zaužil "nekaj tabletk" ekstazija. 

Zdravniki v Bolnišnici Burton v Veliki Britaniji so ga imeli na opazovanju čez noč, zjutraj pa se je najstnik pritoževal zaradi bolečine v vratu. Testi so pokazali, da gre najverjetneje za posledico uživanja droge, ki je povzročila, da so se pljuča začela sesedati, zaradi česar se je zrak nabiral v poprsnični (plevralni) votlini. Kasneje je najstnik zaradi tega tudi umrl. 

Hudi stranski učinki Khat: Pri posamezniku povzroči različne oblike duševnih bolezni

Zdravniško osebje je o primeru želelo obvestiti javnost in s tem širiti zavest o nevarnosti uživanja drog. Droga MDMA je povezana predvsem z okvarami srca, kolaps pljuč pa je redkejši stranski učinek uživanja te droge, izpostavljajo zdravniki, ki so omenjeni redek primer opisali v ugledni reviji BMJ ("British Medical Journal Case Reports").

Posledice uživanja ekstazija

“MDMA je entaktogena droga, ki povzroča občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov, ter deluje tako stimulativno kot tudi psihedelično. Prav tako zmanjša občutek strahu," pojasnjujejo v nevladni organizaciji DrogArt. Ob tem dodajajo, da je MDMA "substanca, ki jo tesno povezujemo z elektronsko "rave" sceno. 

Prav zaradi tega, ker je kolaps pljuč redek stranski učinek uživanja ekstazija, nekateri strokovnjaki menijo, da je najstnik poleg ekstazija zaužil še kakšno drugo drogo. Te simptome ponavadi povzročajo droge, ki jih je treba inhalirati, kot je na primer kokain. Najstnik je sicer zanikal, da je zaužil več vrst drog, prav tako je zanikal, da je ob tem pil alkohol. 

Opozorilo Hrvatov Nova in zelo nevarna droga, ki je v Evropi vzela več življenj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:44 15. April 2018.

    Ah dajte no,a mu je kdo na silo v goltanec tiscal to tableto ?Si je cist sam kriv.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.