Zdravje > Aktualno
8499 ogledov

Nova in zelo nevarna droga, ki je v Evropi vzela več življenj

Novo in nevarno drogo, ki je v Evropi vzela kar nekaj življenj, zaznali tudi na Hrvaškem.

Hrvaški mediji v teh dneh opozarjajo o pojavu zelo nevarne droge, med uživalci poznane kot "blow". Gre za novo in zelo nevarno verzijo sintetičnega kanabioida, ki so ga prvič zaznali na območju Osječko-baranjske županije, sporočajo. Dodajajo, da droga učinkuje podobno kot konoplja, vendar je veliko bolj nevarna, saj je po Evropi vzela kar nekaj življenj.

Simptomi zastrupitve so omotica, hiter srčni utrip, slabost, bruhanje, bolečine v prsnem košu, šumenje v ušesu glavobol in tesnoba. V primeru prekomernega uživanja lahko povzroči tudi smrt.

Na hrvaškem inštitutu za javno zdravje ob tem opozarjajo, da konoplja, ki se jo dobi danes ni več enaka tisti nekoč, ter da današnje različice vsebujejo veliko bolj učinkovite in zdravju škodljive snovi.

"Blow" tudi v Sloveniji?

Z vprašanji za kakšno drogo gre in seveda, ali so tako imenovani blow zaznali v tudi v Sloveniji, smo se obrnili na Nacionalni inštut za javno zdravje (NIJZ), kjer spremljajo sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi v okviru EU. Odgovorili so nam, da za zdaj nimajo poročil, da bi se med uporabniki v Sloveniji pojavil sintetični kanabinoid, ki bi ga imenovali z uličnim imenom "blow":

V različnih državah različna imena

"Iz uličnega imena "blow" na žalost ni mogoče ugotoviti, za kateri sintetični kanabinoid gre, saj lahko uporabniki v različnih dražavah uporabljajo različna ulična imena za določen sintetični kanabinoid -  za sintetični kanabinoid MDMB-CHMICA se na primer uporablja več kot 20 različnih uličnih imen," pojasnjujejo na NIJZ, kjer prav tako opozarjajo na nevarnost sintetičnih kanabinoidov, ki so jih sicer pri nas prvič zaznali leta 2009.

Pozor Zdravje Bodite v krogu prijateljev in pazite drug na drugega

"V letu 2015 smo najpogosteje zaznali sintetični kanabinoid 5F-AKB-48F ali ulični imeni afgana, zmija, poleg tega pa še CUMYl-5F- PINACO in CUMYL-PINACO, v letu 2016 smo zaznali naslednje sintetične kanabinoide 5F-AKB48, MDMB-CHMICO, ADB-CHMINACO, AB-CHMINACO, AMB- FUBINACO in ADB-FUBINACO.  V letu 2017 pa smo v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje zaznali naslednje sintetične kanabinoide: 5F-AKB48, MDMB-CHMICO, AB-PINACO in ADB-CHMINACO. Ti sintetični kanabinoidi so bili zaznani v vzorcih iz zasegov in oziroma ali v zbranih vzorcih v info točkah," so nam pojasnili na NIJZ. 

Več kot tisoč različnih umetno narejenih kanabinoidov 

Sintetični kanabinoidi so substance, ki imitirajo učinke trave. Obstaja več kot tisoč različnih umetno narejenih kanabinoidov in predstavljajo največji delež na novo zabeleženih substanc, pojasnjujejo na DrogArtu: "Ponavadi se sintetični kanabinoidi pojavljajo kot zeliščna zmes za kajenje, kjer so kanabinoidi raztopljeni v topilo in nato razpršeni po različnih zeliščih (npr. damiana).Prav tako pa se pojavljajo kot praški različnih odtenkov. Najbolj znan primer zmesi za kajenje je "Spice". Ko se je Spice prvič pojavil na trgu, je bil oglaševan kot izdelek, ki z svojo edinstveno zeliščno sestavo (navedene so bile zdravilne rastline in zelišča) imitira učinke trave. Kasneje se je po laboratorijskih analizah izkazalo, da je aktivna substanca sintetičnega izvora (analog CP 47,497)," dodajajo. 

Redna uporaba sintetičnih kanabinoidov se je izkazala za izredno tvegano saj obstaja veliko  število uporabnikov, ki po redni uporabi poročajo o zelo hudih odtegnitvenih simptomih, ki se lahko primerjajo s simptomi odtegnitve od opioidnih drog. Poročajo o hudih motnjah mišljenja, koncentracije, nepojasnjenih bolečinah v telesu, ... 

Na DrogArtu opozarjajo na stranske in zelo nevarne učinke uživanja te droge, ki so previsok krvni tlak in utrip, srčni infarkt, vzdražljivost, bruhanje, halucinacije, psihoze, krči, epileptični napad, panične napadi in bolečine: "Sintetični kanabinoidi so nove psihoaktivne snovi, ki posnemajo učinke kanabisa, imajo pa ob uporabi veliko več neželenih stranskih učinkov in njihova uporaba predstavlja večje tveganje za nastanek zdravstvenih zapletov, predoziranj (tudi smrtnih) in razvoj odvisnosti," nam je pojasnila Simona Šabić iz združenja DrogArt, zasebne nepridobitne prostovoljske organizacije, ki se z zmanjševanjem škodljivih posledic drog med mladimi ukvarja že od leta 1999.

"Glede pojavljanja sintetičnih kanabinoidov pri nas, lahko podam informacije, ki izhajajo iz opažanj pri našem delu z mladimi in mlajšimi odraslimi na terenu (predvsem v nočnem življenju, v klubih in na odprtih javnih prostorih), kjer ne opažamo, da bi mladi, s katerimi prihajamo v stik, uporabljali te snovi," je še dodala Šabićeva.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • francl12 16:32 08.november 2017.

    super, da se vsaj kak džanki stegne...vsaj ne bo živel več na naš račun!