Zdravje > Otrok
4193 ogledov

Bodite v krogu prijateljev in pazite drug na drugega

Strokovnjaki opozarjajo na nove, zelo nevarne droge..

Konec šolskega leta, počitnice in začetek novega šolskega leta so obdobja, ko se lahko poveča eksperimentiranje z različnimi psihoaktivnimi snovmi, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ.)

Problematika novih, prepovedanih drog

Slovenski strokovnjaki opozarjajo tudi na nove, prepovedane droge, kot je na primer fentanil. Pred dnevi je v opozorilo zaradi te nevarne droge, ki mori po svetu, po družbenih omrežjih zaokrožil pretresljiv posnetek deklice, ki sredi trgovine nemočna prebuja mamo.

Droga je tudi v Sloveniji, kjer smo že zabeležili primer ene zastrupitve. Sicer je fentanil 50-krat močnejši od heroina in 100-krat od morfija. 

Prince Opozorila iz ZDA Zdravje Zaradi fentanila v nevarnosti vse več Američanov

V izogib težavam, ki jih sicer prinašajo različne droge, NIJZ opozarja, da je tveganje za uporabo le-teh večje v obdobjih kritičnih sprememb, kot so zamenjava šole, selitev, ločitev staršev in seveda prehod iz osnovne v srednjo šolo, ko se mladostnik sooči z vrsto novih izzivov in težav. Zato je še kako pomembno, kam se obrniti in čimprej ukrepati: "Spoznanje, da ima prijatelj, otrok, učenec ali varovanec izkušnjo z uporabo določene droge, lahko pri posamezniku povzroči stisko, saj se znajde pred vprašanjem, kako ustrezno ukrepati," so zapisali.

Najprej se pogovorite

Po besedah Simone Šabić iz nevladne organizacije DrogArt je v tovrstnih primerih najbolje, da se najprej v miru pogovorite in poskusite ugotoviti, ali je uporaba na ravni eksperimentiranja ali gre morda za redno uporabo ter ali oseba pozna tveganja, povezana s to snovjo.

"Taki osebi je treba pomagati poiskati zanjo ustrezne vire pomoči in jo hkrati spodbujati, da se o težavi pogovori s starši," dodajajo na NIJZ. Center za preprečevanje odvisnost deluje, ki deluje pod njihovim okriljem je primeren naslov, kamor se lahko obrnete na pomoč.  Njihova telefonska številka je 031 744 494.  Za informacije o tveganjih, povezanih z uporabo novih in sintetičnih drog ter o primernih oblikah pomoči, lahko pokličete tudi DrogArt  - telefon: 041 730 800.

V primeru nehotene zastrupitve s psihoaktivno snovjo je pomembno, da se informacijo dogodku posreduje tudi na anonimne telefonske številke nevladnih organizacij s področja drog ali Policije, lahko se poda tudi anonimna.

Kako preprečiti zaplete?

- ne uživajte neznanih snovi,

- pred uživanjem pijače je treba preveriti, ali je plastenka oziroma pločevinka zaprta,

- odsvetuje se uživanje snovi ali pijač, ki jih nudijo neznane osebe, in pijač, iz že odprtih plastenk oziroma pločevink,

- kozarce s pijačo ali pijačo v odprtih steklenicah oziroma pločevinkah ne puščajte brez nadzora na mizi ali kje drugje,

- bodite v krogu prijateljev, ki jim zaupate in pazite drug na drugega,

- če se nekdo v vaši družbi iznenada počuti slabo, občuti omotico, zaspanost, motnje zavesti, je pomembno, da poskrbite zanj, ne puščajte ga samega ampak pokličite zdravniško pomoč oziroma poskrbite, da se varno vrne domov,

- če sami iznenada občutite slabo počutje, omotico, zaspanost, je pomembno, da to čim prej poveste prijatelju ali osebju kluba, ki mu zaupate, ali na pomoč pokličite zaupanja vredno osebo, ki vam bo pomagala varno priti domov ali do ustrezne zdravstvene pomoči.

Prepoznajte znake
Sintetične droge | Avtor: Profimedias Profimedias

Po besedah dr. Mirana Brvarja iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKCL se znaki zastrupitve razlikujejo glede na posamezno drogo, je pa zelo pomembno, da se ob znakih, kot so: slabost, krči, pregrevanje telesa, hitro slabšanje stanja, izguba zavesti, takoj poišče zdravniška pomoč oziroma pokliče reševalce (112). V veliko pomoč je tudi, če se zdravniku ali reševalcem izroči snov, ki jo je zastrupljeni zaužil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.