Zdravje > Življenjski stil
4278 ogledov

Khat: Pri posamezniku povzroči različne oblike duševnih bolezni

Zaseg droge Khat FURS
Droga se že pojavlja v evropskih velemestih. Zaradi njenih učinkov lahko postane resen problem.

Poročali smo že, da je prejšnji konec tedna skušal 21-letni Ukrajinec preko letališča Brnik v prtljagi pretihotapiti več 100 zavitkov prepovedane droge khat, ki je skupno tehtala preko 24 kilogramov.

Zaseg droge Khat Slovenija Na Brniku pri potniku odkrili 24 kilogramov droge

Število uporabnikov khata v Evropi se povečuje. Evropska agencija za droge navaja, da je k temu prispevalo tudi hitro naraščanje števila somalskih priseljencev. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Droga, ki je sicer še vedno droga etničnih manjšin, lahko postane resen problem, saj pri posamezniku povzroči različne oblike duševnih bolezni in določene vrste psihoz. Droga se že pojavlja v nekaterih evropskih velemestih, v Sloveniji pa še niso zaznali primerov zasvojenosti. "V Sloveniji v sklopu našega dela do zdaj nismo zasledili uporabe khata. Na vprašanje, ali je bila droga namenjena našemu trgu, nimamo odgovora in težko kakorkoli komentiramo to vprašanje," nam je odgovorila Simona Šabič iz DrogArta. 

Khat (Catha Edulis) ali  “qaad”, “jaad”, “qat”, “miraa” je grmičasta rastlina, katere listi in vršički stebel pri žvečenju povzročajo učinke, ki so podobni učinkom stimulatvne drogi efedrin.

Droga khat je pri nas na seznamu prepovedanih drog uvrščena v I. skupino. V tej skupini so po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini.

Gre za drogo, ki se goji v višjih predelih afriškega roga, na južnem Arabskem polotoku in ob vzhodnoafriški obali. Ima rahle stimulantne učinke, zaradi katerih se v delih Etiopije, Kenije, Somalije in Jemna že stoletja žvečijo in so za številne prebivalce del družabnega življenja. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Učinki so sprva fizični nemir in evforija, ki ji sledi mirnejša faza, po popuščanju učinka pa lahko pride do nemirnosti in razdražljivosti.

Resni škodljivi učinki, kot so psihotična stanja, se običajno pojavijo ob čezmerni rabi khata. "Čedalje več dokazov je, da lahko khat poslabša že obstoječe duševne težave ter sproži psihozo in nasilno vedenje, zlasti pri posameznikih, ki so za to dovzetni. Poroča se, da je kronična uporaba khata povezana z resnimi zdravstvenimi težavami," so še pojasnili na DrogArtu.

Negativne telesne posledice, povezane z uporabo khata so težave s sluznico, povišan krvni pristisk, srčnožilni zapleti, čir na dvanajsterniku, spolna disfunkcija, škodljivi učinki na jetra in manjša porodna teža novorojenčkov, ki se rodijo materam, ki žvečijo khat.

Pozor Zdravje Bodite v krogu prijateljev in pazite drug na drugega Opozorilo Hrvatov Zdravje Nova in zelo nevarna droga, ki je v Evropi vzela več življenj
Komentarjev 1