Zdravje > Aktualno
16370 ogledov

Opozorila zdravnikov: 18 letnik vzel tabletko in umrl

Zdravniki opozarjajo na novi stranski učinek.

18-letnik, ki je na enem izmed glasbenih festivalov zaužil drogo MDMA oziroma ekstazi, je umrl zaradi kolapsa pljuč. Nastnika, čigar ime ostaja anonimno, so odpeljali v bolnišnico, potem ko je zaužil "nekaj tabletk" ekstazija. 

Zdravniki v Bolnišnici Burton v Veliki Britaniji so ga imeli na opazovanju čez noč, zjutraj pa se je najstnik pritoževal zaradi bolečine v vratu. Testi so pokazali, da gre najverjetneje za posledico uživanja droge, ki je povzročila, da so se pljuča začela sesedati, zaradi česar se je zrak nabiral v poprsnični (plevralni) votlini. Kasneje je najstnik zaradi tega tudi umrl. 

Zaseg droge Khat Hudi stranski učinki Zdravje Khat: Pri posamezniku povzroči različne oblike duševnih bolezni

Zdravniško osebje je o primeru želelo obvestiti javnost in s tem širiti zavest o nevarnosti uživanja drog. Droga MDMA je povezana predvsem z okvarami srca, kolaps pljuč pa je redkejši stranski učinek uživanja te droge, izpostavljajo zdravniki, ki so omenjeni redek primer opisali v ugledni reviji BMJ ("British Medical Journal Case Reports").

Posledice uživanja ekstazija

“MDMA je entaktogena droga, ki povzroča občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov, ter deluje tako stimulativno kot tudi psihedelično. Prav tako zmanjša občutek strahu," pojasnjujejo v nevladni organizaciji DrogArt. Ob tem dodajajo, da je MDMA "substanca, ki jo tesno povezujemo z elektronsko "rave" sceno. 

Prav zaradi tega, ker je kolaps pljuč redek stranski učinek uživanja ekstazija, nekateri strokovnjaki menijo, da je najstnik poleg ekstazija zaužil še kakšno drugo drogo. Te simptome ponavadi povzročajo droge, ki jih je treba inhalirati, kot je na primer kokain. Najstnik je sicer zanikal, da je zaužil več vrst drog, prav tako je zanikal, da je ob tem pil alkohol. 

Opozorilo Hrvatov Zdravje Nova in zelo nevarna droga, ki je v Evropi vzela več življenj
Komentarjev 1
  • Lovebites 12:44 15.april 2018.

    Ah dajte no,a mu je kdo na silo v goltanec tiscal to tableto ?Si je cist sam kriv.