Opozorilo epidemiologa: Okužilo bi se lahko 60 odstotkov svetovne populacije

Koronavirus Koronavirus Koronavirus Koronavirus Koronavirus
Virus se širi tudi z ljudi, ki niso bili na Kitajskem.
Oglej si celoten članek

Eden vodilnih kitajskih epidemiologov iz Hong Konga, profesor z medicinske fakultete v Hong Kongu, Gabriel Leung je novinarjem Guardiana na poti na srečanje Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da bi se lahko za koronavirusom okužili dve tretjini svetovne populacije, če se širjenje bolezni ne ustavi.

Opozorila Superširitev koronavirusa v Evropi?

Pred tem je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril, da se virus širi tudi z ljudi, ki niso bili na Kitajskem, kar bi lahko predstavljalo "vrh ledene gore". 

Koronavirus

Ključno je, kako velik je "vrh ledene gore"

Po oceni Leunga je sedaj ključno, kako velik je ta "vrh ledene gore". Večina strokovnjaka sicer ocenjuje, da vsaka okužena oseba virus razširi na 2,5 drugi osebi, na podlagi česar so zaključili, da ima virus 60 do 80 odstotno "stopnjo napada". 

20 tisoč Slovencev? Ubijalska igra številk

Koronavirus

60 odstotkov okužene populacije je po oceni Leunga ogromna številka, ki bi tudi ob smrtnosti zgolj en odstotek pomenila zelo veliko število smrtnih žrtev. Če na svetu živi 7,8 milijarde ljudi in se jih od tega okuži 60 odstotkov, to pomeni 4,2 mmilijarde okuženih in 42 milijonov smrtnih primerov.

Na vrhu WHO bo povedal, da bo sedanja ključna naloga ustavitve širjenja virusa ocenitev ustreznosti dosedanjih ukrepov. Če so bili ukrepi, ki jih je do sedaj izvedla Kitajska, ustrezni, bi morale podobno ravnati tudi preostale države. 

Koronavirus

Lahko pride do izbruha "neodvisnih epidemij"

Gibanje okuženih ljudi, ki niso razvili simptomov, bi lahko brez ustreznih ukrepov povzročilo, da bi prišlo do vrste "neodvisnih epidemij" v večjih mestih po vsem svetu. 

Virusi Koronavirus že presegel sars

Lang sicer nima jasnega odgovora, ali bo res prišlo do okužbe 60 do 80 odstotkov populacije. "Morda se bo to zgodilo v valovih," ocenjuje kitajski epidemiolog. "Morda se bo tudi smrtnost virusa z njegovo širitvijo zmanjšala."

Koronavirus

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je do sedaj na Kitajskem preseglo tisoč. 

Smrt Žalostna usoda zdravnika, ki je prvi opozoril na koronavirus

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:39 11. Februar 2020.

    "Morda se bo tudi smrtnost virusa z njegovo širitvijo zmanjšala." Prav tako lahko virus mutira in se smrtnost poveča !! …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.