Otroke bi proti gripi, rotavirusom in noricam cepili brezplačno

Foto: Profimedia
Če bodo oblasti predlogu naklonjene, bi že prihodnje lete najmlajše proti gripi cepili brezplačno.
Oglej si celoten članek

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da bi bilo treba brezplačno cepljenje proti gripi v prihodnje zagotoviti tudi otrokom. 

Kot poroča Dnevnik, bodo predlagali, da bi bilo že pred naslednjo sezono gripe na voljo malčkom od šestega do 23. meseca starosti. Kljub temu, da staršem, če bodo zdravstvene oblasti predlogu ugodile, ne bo treba seči v žep, bo odločitev za to cepljenje še naprej prostovoljna. 

Gripa "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena"

Razlog za odločitev je, da je tveganje za težji potek gripe in zaplete pri otrocih v tej starosti večje.

Brezplačno cepljenje so že v letošnji sezoni omogočili starejšim, kroničnim bolnikom in nosečnicam, medtem ko samoplačnike, med katere sedaj uvrščajo večino otrok, to cepljenje sedaj stane 14 evrov. 

Foto: Profimedia Otrok v bolnišnici

Alarm? Slovenija v rdečem: "Smo na robu vojnega stanja"

Pri NIJZ po pisanju Dnevnika menijo še, da bi v prihodnosti v javno zdravstvo vključili tudi druga cepljenja, kot je npr. brezplačna zaščita proti rotavirusnim okužbam ter proti noricam. Nekatere evropske države, npr. Velika Britanija, po poročanju časnika otroke brezplačno cepijo tudi proti meningokoknim okužbam.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.