Zdravje
564 ogledov

Otroke bi proti gripi, rotavirusom in noricam cepili brezplačno

Cepljenje
Če bodo oblasti predlogu naklonjene, bi že prihodnje lete najmlajše proti gripi cepili brezplačno.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da bi bilo treba brezplačno cepljenje proti gripi v prihodnje zagotoviti tudi otrokom. 

Kot poroča Dnevnik, bodo predlagali, da bi bilo že pred naslednjo sezono gripe na voljo malčkom od šestega do 23. meseca starosti. Kljub temu, da staršem, če bodo zdravstvene oblasti predlogu ugodile, ne bo treba seči v žep, bo odločitev za to cepljenje še naprej prostovoljna. 

Gripa Zdravje "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena"

Razlog za odločitev je, da je tveganje za težji potek gripe in zaplete pri otrocih v tej starosti večje.

Brezplačno cepljenje so že v letošnji sezoni omogočili starejšim, kroničnim bolnikom in nosečnicam, medtem ko samoplačnike, med katere sedaj uvrščajo večino otrok, to cepljenje sedaj stane 14 evrov. 

Otrok v bolnišnici | Avtor: Profimedia Profimedia

Alarm? Zdravje Slovenija v rdečem: "Smo na robu vojnega stanja"

Pri NIJZ po pisanju Dnevnika menijo še, da bi v prihodnosti v javno zdravstvo vključili tudi druga cepljenja, kot je npr. brezplačna zaščita proti rotavirusnim okužbam ter proti noricam. Nekatere evropske države, npr. Velika Britanija, po poročanju časnika otroke brezplačno cepijo tudi proti meningokoknim okužbam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice