Zdravje > Aktualno
3140 ogledov

"Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena"

V. L.
Cepivo učinkuje, trenutno najbolj zbolevajo otroci, ki niso cepljeni za gripo.

Naraslo je število zbolelih z gripo in tudi drugimi okužbami dihal. To se pozna predvsem v osnovnih šolah, kjer manjka okrog 40 odstotkov otrok.

Samo v zadnjih dveh dneh so v UKC Ljubljana hospitalizirali 70 bolnikov z gripo ali respiratornimi virusi, je dejala vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič. Zdravnica je ob tem poudarila, da je do večjega števila hispitaliziranih, zaradi česar njihovi oddelki že pokajo po šivih, v naši največji bolnišnici prišlo hitreje kot lani. Višek gripe sicer pričakujejo v naslednjih 14. dneh. 

"Veliko napotitev je s strani otrok, ki imajo težja obolenja dihal, zdaj pričakujemo, da bodo vrsti odrasli," je dodala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. Po njenih besedah imajo na infekcijski kliniki polno zasedene kapacitete, tudi urgenca je polna bolnikov, zaradi česar se morda malo podaljša čakanje na obravnavo.

Polno zaseden je tudi oddelek za epidemije, ki so ga odprli na Vrazovem trgu. Če bo treba, bodo povečali število postelj na tem oddelku, je pojasnila. "Za izredne razmere še ni čas," je dodala ob tem. 

V letošnji sezoni je zaradi gripe oziroma pridruženih bolezni umrlo šest oseb. Prenašalci virusa gripe so v največji meri sicer otroci, mlajši od treh let. 

Pojavnost gripe pri najmanjših podcenjena

Na pediatrični kliniki so v zadnjih tednih beležili povečan naval otrok z vročinskimi obolenji, okužbami dihal, nekatere otroke so morali zdraviti tudi v intenzivni negi, med njimi novorojenčke z RSV. Največ gripe je trenutno pri otrocih, mlajši od treh let, ki še niso cepljeni, je dodal strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn. Ob tem je dodal, da v največ primerih prihaja do zapletov, ki se pri občutljivejših otrocih pokažejo kot vročinski krči. "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena. Gripo pa ima otrok lahko tudi brez vseh teh tipičnih kliničnih znakov," je povedal pediater.  

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia
Na kliniki so zato odprli sprejemno-triažni oddelek in zmanjšali število otrok, ki so naročeni na nenujne obravnave. "Tako bomo lahko v teh dneh zagotovili bolnišnično oskrbo vsem otrokom, ki jo potrebujejo," je še pojasnil Pokorn. 

"Pri odraslih pa se lahko zraven pojavijo respiratorne okužbe. Glavni zaplet pa je posledična sekundarna pljučnica," je glede obolevanja odraslih dodajala Lejko Zupančeva. "Verjetno je smrtnost zaradi gripe v resnici večja, ker je tukaj veliko dejavnikov zraven."

Ravnajmo odgovorno

Vse svojce, ki pridejo na obisk k bolnikov prosijo, da upoštevajo nasvete in si ob prihodu okužijo roke, enako velja ob odhodu iz bolnišnice. "Seveda pa predvsem naj ne hodijo okrog, če so bolni, saj tako širijo okužbo naprej. V bolnišnici imamo tudi zelo hude bolnike, in če zboljo še za gripo, je to zelo slabo," opozarjajo in dodajajo, da si je dobro v čakalnicah, kjer je veliko ljudi, nadeti kirurško masko, ki svojo funkcijo opravlja dve uri. Seveda se je ob tem ne smemo sneti, smo slišali. Po njihovih besedah je ni treba prinesti seboj, saj jih imajo dovolj.

Gripa, omejitev obiskov | Avtor: V. L. Gripa, omejitev obiskov V. L.

Cepivo učinkuje

Cepljenje proti gripi je še smiselno in priporočljivo, čeprav gripa že razsaja. Zaščita po cepljenju se pri mlajših razvije v enem tednu do 10 dni, pri starejših pa traja dlje: od 2 do 3 tedne. Tretnutno je v obtoku gripa tipa A, ki je tudi v cepivu. To pomeni, da so tisti, ki so se cepili, v veliki meri zaščiteni pred to obliko gripe.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.