Zdravje > Otrok
140581 ogledov

Slovenija v rdečem: "Smo na robu vojnega stanja"

WHO
Štirikrat do petkrat več obolelih kot lani, dolgoletna pediatrinja še ni videla česa takšnega.

Z grafa, ki ga je objavil Nacionalni inštutut za javno zdravje ( NIJZ), je razvidno, kako zelo je v zadnjih 14. dneh naraslo število obolelih za gripo, saj je trenutno bolnih skoraj petkrat več kot lani v enakem času.

Na NIJZ dodajajo, da je tako predvsem na račun otrok, starih do 14. let, zdaj so očitno na vrsti srednješolci. "V zadnjem tednu je tudi nekoliko višji porast pri mladih med 15. in 19. letom," pojasnjujejo. 

Največ obolelih je v osrednjeslovenski in gorenjski, najmanj v pomurski in štajerski regiji.

Slovenija v rdečem

Da je pri nas tretnutno veliko bolnih za gripo, prikazuje tudi zadnji podatek WHO. Na njihovem zemljevidu pojavnosti gripe v Evropi je Slovenija obarvana v rdeče, kar pomeni zelo visoko intenziteto – obolevanje z gripo je izrazito nad pričakovano za obdobje leta.

 | Avtor: WHO WHO

Štirikrat do petkrat več bolnih

V medicini dela že 28 let, pa ne pomni takšne gripe, kot je letošnja, je ob tem v pogovoru za STA dejala pediatrinja Anita Jagrič Friškovec. Po njeni oceni je bolnih vsaj štirikrat ali celo petkrat več otrok kot v običajni sezoni gripe. Ker je več obolelih, je sedaj tudi več zapletov. "Smo na robu vojnega stanja," je dodala. 

V njeni ambulanti v Celju imajo po sto klicev dnevno zaradi gripe, starši prihajajo po bolniške, veliko je obravnav otrok. "Tisti, ki imajo gripo, so zagotovo bolni pet do sedem dni," je še dodala. 

Letos umrlo sedem ljudi

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so do 2. februarja sprejeli 324 bolnikov z zapleti zaradi gripe, od tega se jih je 37 zdravilo na intenzivni negi. Sedem jih je umrlo.

Posamezni primeri hudih potekov gripe so tudi med otroki, so za STA pojasnili v UKC, medtem ko smrtne žrtve med otroki niso imeli. Polno zaseden je tudi oddelek za epidemije, ki so ga odprli na Vrazovem trgu, trenutno tam oskrbujejo 28 bolnikov.

Gripa je pri otrocih podcenjena

Da je letošnja gripa najbolj udarila po otrocih, je prejšnji teden potrdil tudi strokovni direktor Pediatrične klinike v Ljubljani Marko Pokorn, kjer so za te otroke odprli posebni triažni oddelek. Ob tem je dodal, da v največ primerih prihaja do zapletov, ki se pri občutljivejših otrocih pokažejo kot vročinski krči. "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena. Gripo pa ima otrok lahko tudi brez vseh teh tipičnih kliničnih znakov," je povedal pediater.  

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia
"Množično so začeli zbolevati otroci, zato se lahko vprašate, kateri od vaših otrok ni cepljen. Ti so zato vir okužbe za vse druge, ki še niso precepljeni," je dodala vodja Infekcijske klinike Tatjana Mrvič.

Cepljenje proti gripi je še smiselno in priporočljivo, čeprav gripa že razsaja. Zaščita po cepljenju se pri mlajših razvije v enem tednu do 10 dni, pri starejših pa traja dlje: od 2 do 3 tedne. Tretnutno je v obtoku gripa tipa A, ki je tudi v cepivu. To pomeni, da so tisti, ki so se cepili, v veliki meri zaščiteni pred to obliko gripe.
 

Komentarjev 18
  • ofclotun 19:51 10.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • sam50 13:19 08.februar 2020.

    Kar se tiče idiotskih naslovov pisunov v naše medije,je Slovenija že zdavnaj v vojni....

  • mirror 08:46 08.februar 2020.

    Če še nimate gripe ali prehlada se udeležite Prešernovega semnja v Kranju. Uspeh zagotovljen.