Pozor, tudi v Müllerju umaknili izdelek

Foto: Profimedia
V kolikor ste omenjeni izdelek kupili, ga lahko  vrnete.
Oglej si celoten članek

Foto: Profimedia Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča o odpoklicu koruznih pokovk in to zaradi povišane vrednosti aflatoksinov, zaradi česar ga nemški proizvajalec preventivno umika. O umiku Koruzne pokovke "Seeberger" 500 je našo inšpekcijo obvestilo podjetje Müller Drogerija d.o.o.

Učinki aflatoksinov na zdravje ljudi

Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami  in tako poškoduje oziroma uniči jetrne celice.  Na našem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da genotoksični - kar pomeni poškodbo genskega materiala in rakotvorni. Verjetno povzročajo tudi razvojno in imunotoksičnost, dodajajo.

Aflatoksini se največkrat pojavljajo v živilih kot so zemeljski oreščki, drevesni oreščki (npr. pistacije, lešniki in orehi), koruza, riž, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in so posledica onesnaženja s plesnimi pred ali po nabiranju.

Poleg vnosa z zaužitjem hrane so tveganja za zdravje povečana tudi pri dotiku s kožo in vdihavanju onesnaženega zraka pri delu s plesnimi okuženo hrano in krmo. Enkratni visoki odmerki povzročajo akutne zastrupitve z aflatoksini, dolgo časa trajajoči nizki odmerki pa povzročajo kronične zastrupitve.

Podatki o živilu:

Opis živila: koruzna pokovka

Ime: Seeberger Popcorn-Maise

Pakiranje: 500 g

Sarža in rok uporabe: L435136, rok uporabe 01/2020

                                    L435137, rok uporabe 02/2020

                                    L437018, rok uporabe 02/2020

                                    L437019, rok uporabe 02/2020

Poreklo: Nemčija

Nevaren je Če ste v Rutarju kupili ta izdelek, ga vrnite, sproži lahko alergijo

Zdravje Pozor, novi odpoklic prehranskih izdelkov

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.