Zdravje > Prehrana
11322 ogledov

Pozor, tudi v Müllerju umaknili izdelek

V kolikor ste omenjeni izdelek kupili, ga lahko  vrnete.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča o odpoklicu koruznih pokovk in to zaradi povišane vrednosti aflatoksinov, zaradi česar ga nemški proizvajalec preventivno umika. O umiku Koruzne pokovke "Seeberger" 500 je našo inšpekcijo obvestilo podjetje Müller Drogerija d.o.o.

Učinki aflatoksinov na zdravje ljudi

Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami  in tako poškoduje oziroma uniči jetrne celice.  Na našem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da genotoksični - kar pomeni poškodbo genskega materiala in rakotvorni. Verjetno povzročajo tudi razvojno in imunotoksičnost, dodajajo.

Aflatoksini se največkrat pojavljajo v živilih kot so zemeljski oreščki, drevesni oreščki (npr. pistacije, lešniki in orehi), koruza, riž, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in so posledica onesnaženja s plesnimi pred ali po nabiranju.

Poleg vnosa z zaužitjem hrane so tveganja za zdravje povečana tudi pri dotiku s kožo in vdihavanju onesnaženega zraka pri delu s plesnimi okuženo hrano in krmo. Enkratni visoki odmerki povzročajo akutne zastrupitve z aflatoksini, dolgo časa trajajoči nizki odmerki pa povzročajo kronične zastrupitve.

Podatki o živilu:

Opis živila: koruzna pokovka

Ime: Seeberger Popcorn-Maise

Pakiranje: 500 g

Sarža in rok uporabe: L435136, rok uporabe 01/2020

                                    L435137, rok uporabe 02/2020

                                    L437018, rok uporabe 02/2020

                                    L437019, rok uporabe 02/2020

Poreklo: Nemčija

Rutar Nevaren je Zdravje Če ste v Rutarju kupili ta izdelek, ga vrnite, sproži lahko alergijo Nakupovanje Zdravje Pozor, novi odpoklic prehranskih izdelkov
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.