Preplah na Hvaru: Vsak deseti mora nujno na operacijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prva skupina ljudi, ki jih je nujno treba operirati čim prej, je že v splitski bolnišnici.
Oglej si celoten članek

V sklopu akcije Euromelanom 2018 so na hrvaškem otoku Hvar dermatološko pregledali 1800 ljudi. Pri 180 ljudeh so na koži odkrili spremembe, zaradi katerih jih morajo nemudoma operirati. 

"Odkrili smo, da ima na Hvaru 180 oseb oz. 10 odstotkov pregledanih na koži tvorbo, ki jo je treba relativno hitro operirati, saj sumimo na kožnega raka oz. melanom. Danes je v splitsko bolnišnico prispelo 20 ljudi, ki jih bomo tekom dneva operirali," je novinarjem povedal dr. Ivan Utrobičić, predstojnik oddelka za plastično kirurgijo v splitski bolnišnici. 

Operativne posege bodo izvedli v soboto izven rednih delovnih ur, da ne bi zaradi tega ogrozili stanja na čakalnih vrstah, piše Index.hr. Operirali bodo vsako soboto, dokler ne bodo oskrbeli omenjenih 180 ljudi. 

Foto: Shutterstock TZlepotazdravje 16.05.13, melanom, zdravje, kozne spremembe, foto: shutterstock

Med 11. in 17. uro se izogibajte soncu

Utrobičić je povedal, da so vsi bolniki hrvaški državljani in prebivalci otoka Hvar. Hvar je izmed vseh hrvaških otokov najbolj sončen, kar prinaša svoje prednosti, hkrati pa se poveča nevarnost nastanka sprememb na koži.

Zdravnik je poudaril, da se je treba izogibati soncu med 11. in 17. uro. Deli telesa, ki običajno niso izpostavljeni soncu, so še bolj dovzetni za spremembe in so zato najbolj ranljivi. 

Vsem, ki so opazili spremembe na koži, je priporočil, naj obiščejo svojega osebnega zdravnika, ki jih bo napotil k dermatologu, ta pa bo odločil o nadaljnjem poteku zdravljenja. 

Pozor Rak. Komu in čemu verjeti?

Magazin Kako preverite, ali je kremi za sončenje potekel rok?

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.