Zdravje
20393 ogledov

Preplah na Hvaru: Vsak deseti mora nujno na operacijo

Hvar Shutterstock
Prva skupina ljudi, ki jih je nujno treba operirati čim prej, je že v splitski bolnišnici.

V sklopu akcije Euromelanom 2018 so na hrvaškem otoku Hvar dermatološko pregledali 1800 ljudi. Pri 180 ljudeh so na koži odkrili spremembe, zaradi katerih jih morajo nemudoma operirati. 

"Odkrili smo, da ima na Hvaru 180 oseb oz. 10 odstotkov pregledanih na koži tvorbo, ki jo je treba relativno hitro operirati, saj sumimo na kožnega raka oz. melanom. Danes je v splitsko bolnišnico prispelo 20 ljudi, ki jih bomo tekom dneva operirali," je novinarjem povedal dr. Ivan Utrobičić, predstojnik oddelka za plastično kirurgijo v splitski bolnišnici. 

Operativne posege bodo izvedli v soboto izven rednih delovnih ur, da ne bi zaradi tega ogrozili stanja na čakalnih vrstah, piše Index.hr. Operirali bodo vsako soboto, dokler ne bodo oskrbeli omenjenih 180 ljudi. 

TZlepotazdravje 16.05.13, melanom, zdravje, kozne spremembe, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Med 11. in 17. uro se izogibajte soncu

Utrobičić je povedal, da so vsi bolniki hrvaški državljani in prebivalci otoka Hvar. Hvar je izmed vseh hrvaških otokov najbolj sončen, kar prinaša svoje prednosti, hkrati pa se poveča nevarnost nastanka sprememb na koži.

Zdravnik je poudaril, da se je treba izogibati soncu med 11. in 17. uro. Deli telesa, ki običajno niso izpostavljeni soncu, so še bolj dovzetni za spremembe in so zato najbolj ranljivi. 

Vsem, ki so opazili spremembe na koži, je priporočil, naj obiščejo svojega osebnega zdravnika, ki jih bo napotil k dermatologu, ta pa bo odločil o nadaljnjem poteku zdravljenja. 

Rak na materničnem vratu Pozor Zdravje Rak. Komu in čemu verjeti? sončenje Magazin Kako preverite, ali je kremi za sončenje potekel rok?

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice