Zdravje
7977 ogledov

Rak. Komu in čemu verjeti?

TZlepotazdravje 16.05.13, melanom, zdravje, kozne spremembe, foto: shutterstock Shutterstock
So šli tokrat zagovorniki zdravega načina življenja predaleč?

Pred vsako poletno sezono se vrstijo opozorila glede škodljivosti sončenja in - v zadnjem času - tudi o škodljivosti krem za sončenje. Glavni promotorji takšnih tez so organizacije, ki zvečine zagovarjajo ekologijo, naraven in zdrav način življenja.

Nektere od njih, kot sta Environmental Working Group (EWG) in True Natural na veliko izpostavljajo škodljivost krem za sončenje, svetujeta uporabo naravnih krem, ki naj bi bile brez škodljivih vsebnosti.

Na drugi strani je stroka, organizacije in inštituti za preučevanja raka širom sveta, ki se strinjajo, da kreme za sončenje nudijo ustrezno zaščito pred škodljivimi UV žarki in rakom melanomom. Kritiki prej omenjenih organizacij, ki zagovarjajo zdrav način življenja, med drugim opozarjajo tudi, da gre za poenostavljanja, ki ne temeljijo na znanstvenih raziskavah.

Zagovorniki teze o škodljivosti krem za sončenje izpostavljajo možno povezavo med rakom kože in nekaterimi sestavinami krem, kot so oksibenzon, oktokrilen, retinil palmitat, parebeni, ftalati, homosalati.

Po drugi strani stroka opozarja, da do današnjega dne te teze ni potrdila še nobena študija, prav tako nobena od navedenih substanc ni klasificirana kot kancerogena. Nekaj študij je pokazalo, da paraben in oksibenzon delujeta kot imitacija hormona estrogena, za katerega je znano, da lahko pospeši razvoj rast celic raka dojke. Vendar ta efekt ni potrjen kot izvor raka.

ženska, plaža, krema za sončenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Krema ščiti, a pozor ...

Eno od najbolj obširnih študij na temo krem za sončenje so opravili Avstraliji in jo objavili v časopisu Journal of Clinical Oncology. Potrdila je, da redna uporaba kreme za sončenje lahko zmanjša tveganje za pojav melanoma na polovico.

Študijo so izvedli na 1621 ljudeh, izvajali so jo od leta 1992 do leta 2006. Deset let po zaključku študije so pri skupini ljudi, ki je redno uporabljala kremo za sončenje, zabeležili 11 novih primerov melanoma, v skupini, ki ni uporabljala kreme, pa 22.
 
Strokovnjaki vendarle izpostavljajo, da uporaba krem z visokim zaščitnim faktorjem ne more biti zamenjava za druge metode zaščite, kot so izogibanje soncu, ko je to najmočnejše, pokrivanje kože z lahkimi oblačili, zadrževanje v senci.

kava Magazin Kava zmanjšuje razvoj kožnega raka

Sonce in rak

Kožni rak je najbolj pogosta oblika raka, ki na svetu strmo raste. Največ ga je na Novi Zelandiji (okrog 50 primerov na sto tisoč ljudi), Avstraliji (48 primerov na sto tisoč ljudi) in v ZDA (21,6 primerov na sto tisoč ljudi). V Evropi je najvišji odstotek obolevanja za to obliko raka v skandinavskih deželah (okrog 17 na sto tisoč ljudi), najnižji pa v balkanskih državah (manj kot 5,3 primerov na sto tisoč ljudi).

Najpomembnejši razlog razvitja kožnega raka so UV žarki (okrog 86 odstotkov), medtem ko deset odstotkov verjetnosti za razvoj te oblike raka pripisujejo dednosti. Melanom je pogostejši pri belcih, sploh pri tistih, ki imajo svetlejšo polt, lase in oči. Prav tako je pogostejši pri odraslih kot pri otrocih ter pri ženskah kot pri moških.

(Foto: Boštjan Tacol) Regijske razlike Zdravje V Osrednji Sloveniji prevladuje kožni rak
Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:59 12.junij 2018.

    Kako zanimivo ane... V Avstraliji, kjer najbolj promovirajo kreme za sončenje, je tudi največ raka. Sicer pa to kemično sranje (da se ne izrazim še huje), uničuje morske ekosisteme, tudi pospešuje odmiranje koralnih grebenov in tako dalje. Človek potrebuje vitamin ...prikaži več D. Brez njega, pride lahko do hudih oblik gripe in pogostih zimskih viroz. S sončnimi kremami popolnoma blokiramo tvorjenje vitamina. Super za promocijo cepiv jeseni. Koža tudi vse vase vsrka, kar ni za pojest, ni za na kožo!!

Sorodne novice