Magazin > Lepota & telo
208 ogledov

Kava zmanjšuje razvoj kožnega raka

kava Shutterstock
Kava nas lahko ščiti še pred čim drugim kot le pred popoldansko utrujenostjo in zaspanostjo. Če je seveda popijemo dovolj. Študije so namreč pokazale, da vsaj štiri skodelice kave na dan zmanjšajo tveganje za razvoj malignega melanoma.

Raziskovalci več kot 10 let trajajoče analize prehranjevalnih navad in zdravstvenih kartotek so po ugotovili, da je kava dober zaščitni faktor pred nastajanjem rakotvornih celic. Zanimala jih je povezava hrane in različnih dejavnikov tveganja, kot so kajenje, uživanje alkohola, indeks telesne mase, telesna aktivnost, primere raka v družini in izpostavljenost soncu. Odkrili so, da imajo ljudje, ki popijejo štiri ali več skodelic kave na dan, 20-odstotkov manj možnosti za razvoj malignega melanoma. Odstotek se je pri ljudeh, ki so pili kofeinsko kavo, še povečal.

Avtorji študije z Nacionalnega inštituta za zdravje so na podlagi raziskav, izvedenih v laboratoriju, ugotovili, da kava vsebuje posebne in pomembne spojine (vključno s kofeinom), ki zmanjšujejo vnetje celic, pozitivno delujejo na oksidativni stres, varujejo pred poškodbami DNK, absorbirajo škodljive sončne žarke (podobno kot sončna krema), razstrupljajo rakotvorne snovi in zavirajo nastajanje rakotvornih celic pri izpostavljenosti soncu. Kava ni zmanjšala tveganosti nastajanja melanoma in situ, tumorja, ki je omejen na povrhnjico kože; avtorji študij predvidevajo, da zato, ker se ta razvija drugače kot maligni melanom.

V analizo je bilo vključenih 450 tisoč ljudi, starih med 50 in 71 let, ki so bili v začetku raziskave povsem zdravi. V desetih letih in pol se je maligni melanom razvil pri 2904 ljudeh, pri 1874 ljudeh pa so se razvile druge oblike kožnega raka, tudi melanom in situ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.