Pretresljivi posnetki zdravih pljuč in pljuč kadilca

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Glavni povzročitelj raka na pljučih je kajenje.
Oglej si celoten članek

Medicinska sestra Amanda Eller je na Facebooku objavila video posnetek, ki prikazuje razliko med zdravimi pljuči in pljuči kadilca, ki je zadnjih 20 let pokadil v povprečju škatlico cigaret na dan. 

"Pljuča, obolela za rakom, ena škatlica cigaret dnevno zadnjih 20 let, v primerjavi z zdravimi pljučim," je zapisala Ellerjeva. "Še vedno želite kaditi?"

Videoposnetek, ki ga je objavila pred približno enim tednom dni, je postal zelo viralen, delilo ga je skoraj 600 tisoč uporabnikov socialnega omrežja.  

xxx

Glavni povzročitelj raka na pljučih je kajenje, saj kar 90 odstotkov bolnikov z rakom na pljučih zboli  zaradi kajenja.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravej zaradi posledic kajenja v Sloveniji vsak dan umre skoraj deset ljudi, od tega trije zaradi pljučnega raka. 

"Kajenje tobaka in izpostavljenost tobačnemu dimu škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in dokazano povzroča bolezni dihal, srca in ožilja, več vrst raka in druge bolezni," navajajo pri NIJZ. 

"Rešeni" ste, če ste stari nad 25 let "Rešeni" ste, če ste stari nad 25 let

Med odraslimi prebivalci Slovenije kadi vsak četrti, kadi več moških kot žensk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:23 4. Maj 2018.

    V samem kajenju ni čisto nič pozitivnega...to ugotoviš na žalost šele ko prenehaš...ko mine tisti občutek da to potrebuješ, na …

  • 14:22 3. Maj 2018.

    Me zanima od koga so ta zdrava pljuča in od česa je umrl.

  • 13:58 3. Maj 2018.

    Dokler bo država držala monopol nad prodajo tobaka in alkohola in mastno služila, ne pričakujte izboljšanja. Kadilec umre kmalu po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.