Zdravje > Aktualno
11590 ogledov

Pretresljivi posnetki zdravih pljuč in pljuč kadilca

Kajenje Profimedias
Glavni povzročitelj raka na pljučih je kajenje.

Medicinska sestra Amanda Eller je na Facebooku objavila video posnetek, ki prikazuje razliko med zdravimi pljuči in pljuči kadilca, ki je zadnjih 20 let pokadil v povprečju škatlico cigaret na dan. 

"Pljuča, obolela za rakom, ena škatlica cigaret dnevno zadnjih 20 let, v primerjavi z zdravimi pljučim," je zapisala Ellerjeva. "Še vedno želite kaditi?"

Videoposnetek, ki ga je objavila pred približno enim tednom dni, je postal zelo viralen, delilo ga je skoraj 600 tisoč uporabnikov socialnega omrežja.  

Glavni povzročitelj raka na pljučih je kajenje, saj kar 90 odstotkov bolnikov z rakom na pljučih zboli  zaradi kajenja.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravej zaradi posledic kajenja v Sloveniji vsak dan umre skoraj deset ljudi, od tega trije zaradi pljučnega raka. 

"Kajenje tobaka in izpostavljenost tobačnemu dimu škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in dokazano povzroča bolezni dihal, srca in ožilja, več vrst raka in druge bolezni," navajajo pri NIJZ. 

Rak na pljučih "Rešeni" ste, če ste stari nad 25 let Zdravje "Rešeni" ste, če ste stari nad 25 let

Med odraslimi prebivalci Slovenije kadi vsak četrti, kadi več moških kot žensk.

Komentarjev 3
  • mihatirs 09:23 04.maj 2018.

    V samem kajenju ni čisto nič pozitivnega...to ugotoviš na žalost šele ko prenehaš...ko mine tisti občutek da to potrebuješ, na žalost pa folk ni dovolj mentalno močen da bi nehal...ista zgodba z nezdravo hrano...simple as that! In potem ko nekdo ...prikaži več komentira ja pol pa itak zboliš za nečim drugim pa umreš...ja okej, pol pa kr bencin pij namest vode, sej je vseen, itak slej kt prej umreš...zakaj ne bi pol že kr letos in si s tem povečal možnosti?!

  • Lavdan 14:22 03.maj 2018.

    Me zanima od koga so ta zdrava pljuča in od česa je umrl.

  • mirror 13:58 03.maj 2018.

    Dokler bo država držala monopol nad prodajo tobaka in alkohola in mastno služila, ne pričakujte izboljšanja. Kadilec umre kmalu po upokojitvi, tako državi ni treba izplačevati pokojnine. Pri alkoholikih je zadeva podobna, ker kmalu po upokojitvi ali pa že prej ...prikaži večj preminejo. Sliši se zelo grobo, vendar je resnično.